En bild av skolgården på Nyhedsskolan i Rättvik. Det är en röd klätterställning med nät och pålar, och en inhängnad gungställning. Foto: Annelie Hüllert-Storm
1 av 3
Det finns en del sand på skolgården på Nyhedsskolan i Rättvik, vilket gör att det kan bli svårt att ta sig fram med rullstol till exempel. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio.
Nyhedsskolans skolgård i Rättvik. På bilden syns en grusad gångväg med en sluttning. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
2 av 3
Det kan vara svårt att ta sig nedför sluttningen om man sitter i rullstol. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio.

Dålig tillgänglighet på skolgårdarna i Dalarna

2:18 min

Skolgårdarna i Dalarna har bristfällig tillgänglighet och många saknar handikappanpassningar. Och att elever inte kan ta del av aktiviteter eller områden på en skola, kan påverka elevens psykiska hälsa.

Nioåriga Joel går på Nyhedsskolan i Rättvik. Joel använder sin rullstol varje dag. Han kan gå utan den, men ibland så orkar inte hans ben med och då får rullstolen hjälpa till att orka.

Håkan Lönnar som jobbar som elevassistent åt Joel ser att det mesta på skolgården funkar för Joel men ställen där det är sand eller ojämnt går inte lika bra.

– Det vore väldigt bra om det lades dit plattor så att underlaget blir hårdare, säger Håkan Lönnar.

Lena Hammar är Tillgänglighetssamordnare på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Hon menar att om elever inte kan ta del av alla aktiviteter eller områden på en skola så kan de känna sig utanför. Det kan i sin tur påverka elevens psykiska hälsa.

– Det blir väldigt negativa konsekvenser som kan påverka lärandet.

Det är viktigt att skolorna organiserar arbetet så att de får en helhetsbild över hur de ska anpassa.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista