Förundersökning inledd efter explosionen - skadade eleverna misstänkta

4:15 min

En kraftig explosion inträffade sent på torsdagskvällen i ett gasförråd på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Tre elever skadades i explosionen och de är nu också formellt misstänkta för att ha orsakat explosionen.

En film på förödelsen kan du se på vår sida på Facebook.

Larmet om explosionen kom klockan 22:09 på torsdagskvällen. Enligt SOS Alarm hade stora skador uppstått i en byggnad. 

– Det är en kraftig explosion. Hela huset är mer eller mindre bortsprängt, säger produktionsledaren på SOS Alarm.

Under fredagseftermiddagen kom också beskedet att de tre elever som skadades i explosionen också är formellt misstänkta för att ha orsakat den, enligt dt.se

Enligt räddningschefen i Rättvik Rune Daniels är det en förrådsbyggnad i anslutning till en maskinhall som har exploderat där det förvarades acetylen och syrgas.

– Den är totalt sprängd. Det är bara småbitar kvar, säger Rune Daniels.

Polisen uppger att tre personer fanns vid byggnaden i samband med explosionen och att alla fördes till Mora lasarett för vård. Enligt uppgift till P4 Dalarna är det tre elever som skadats.

En person bedömdes initialt ha skadats allvarligt, men inte livshotande. Enligt landstinget Dalarna handlar det dock om lätta skador hos alla tre ungdomarna.

Gymnasieskolan har ett internat med 130 elever. Skolan har aktiverat sin krisgrupp för att se om några elever behöver stöttas.

Viktor Eklund och några kompisar hörde den kraftiga smällen och gick ut för att se vad som hänt.

– Vi såg ett rasat skjul, säger han.

Han säger att han själv inte är elev på skolan, men att det var en av hans kompisar som ringde SOS Alarm.

Känner ni eleverna som skadats?

– Vi vet väl vilka de är.

En teori som polisen jobbar efter är att en tub med acetylengas lämnats öppen och att gasen sedan antänts av oklar anledning. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

– Om tuben lämnas öppen kan gnistbildning från elektrisk utrustning göra att gasen antänds. Det kan också vara någon som tänt på, säger Jonas Häll vid polisen. 

De skadade eleverna ska också vara de som orsakat explosionen. 

– Den ena pojken sa till mig att det var ett pojkstreck. Pojkarna blev chockade och rädda när det small. De trodde väl inte att effekten skulle bli så stor, säger ställföreträdande räddningschefen Jan Daniels till SVT.

Polisen har spärrat av platsen i väntan på den kriminaltekniska undersökning som kommer ske under fredagen. 

Marcus Zetterlund är rektor på Stiernhööksgymnasiet och han säger så här om det som inträffat:

– Med tanke på hur det ser ut på olycksplatsen så kunde det ha gått värre. Det vi vet är att eleverna inte har livshotande skador.

Vad gör ni på skolan just nu?

– Vid halv åtta träffade jag all personal och har informerat om läget, och så har vi träffats i krisgruppen. Och halv nio kommer vi träffa hälften av eleverna och klockan nio träffar vi den andra hälften av eleverna. Och vi kommer finnas som stöd för eleverna, säger Marcus Zetterlund.