Hans Johansson, från Jägareförbundet, och Jonas Bergman, från Länsstyrelsen Dalarna.
Hans Johansson, från Jägareförbundet, och Jonas Bergman, från Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Brita Kohlström/Sveriges Radio

Positiva toner när länsstyrelsen och Jägareförbundet summerar årets vargjakt

3:22 min

I början på januari sköts sju vargar i Lövsjöreviret i Ludvika i årets licensjakt på varg. Vargarna var friska och sköts med direkt dödande skott, visade analyserna. Nu har länsstyrelsen och jägarna utvärderat jakten och förberedelserna inför den.

Man har från både Jägareförbundet och Länsstyrelsen Dalarnas sida kommit fram till att årets licensjakt på varg genomfördes exemplariskt.

– Det fanns en öppenhet kring det här beslutet. Vi hade genomgångar för jakten med länsstyrelsen där de förklarade de olika delarna i beslutet och under jakten var det ett samarbete med de fälttjänstemän som skulle sköta besiktningen, säger Hans Johansson på Jägareförbundet om varför jakten blev så bra.

Hur kunde det bli så bra?

– Det som var bra var förarbetet. Att vi tillsammans åkte ut och informerade det beslut som sen blev. Då hade vi möjlighet att svara på de frågor som ändå uppkommer vid ett beslut om licensjakt på varg, säger Jonas Bergman på Länsstyrelsen Dalarna.

Det ni inte är eniga om är hur mycket varg som ska jagas i licensjakten. Kan ni komma överens om hur mycket varg som ska jagas?

– Vårt uppdrag på myndigheten är att fatta ett rättssäkert beslut. Så nej, vi känner oss trygga med de beräkningar vi gjort. Vi hade inte kunnat tilldela fler vargar, säger Johan Bergman.

– Det är helt skilda frågor.Det är mer en politisk fråga vilken nivå vi ska ha vargstammen på i dag, säger Hans Johansson på Jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista