En sal med tomma sängar.
Foto: Markus Schreiber/TT

Tomma sängar på boenden för ensamkommande

2:59 min

Det finns just nu ett överskott på boendeplatser till ensamkommande barn. I Älvdalen står ett helt boende med 23 platser tomt eftersom inga nya ensamkommande kommit till kommunen efter årsskiftet.

Det nya boendet för ensamkommande flyktingbarn i Älvdalen stod klart vid årsskiftet, men har inte öppnat än. Det beror på att kommun inte fått några ensamkommande genom Migrationsverket den senaste tiden, därför har kommunstyrelsen nu beslutat att flytta barn inom kommunen.

– Vi ska gå ur ett annat HVB-hem som vi har i kommunen och flytta de barnen till den här fastigheten. Men den åtgärden så frigör vi den här lokalen så att vård- och omsorgsförvaltningen kan använda den för de behov som finns inom äldreomsorgen, säger Peter Egardt, socialdemokratiskt kommunalråd i Älvdalen.

Tomma platser finns inte bara i Dalarna. Runt om i landet står omkring 1300 sängplatser tomma.  Företag ringer nu till kommunerna för att erbjuda platser, men kommunerna har få ensamkommande som behöver boende.

– Dels är det säsongsbetonat, att man alltid har en viss beredskap i början av året. Men sedan beror det också på Sveriges gränspolitik och även andra länders gränspolitik, säger Theres Björn, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Dalarna.

Det har helt enkelt kommit färre ensamkommande asylsökande barn och ungdomar sedan gränskontrollerna skärptes och id-tvånget infördes. 

Enligt Theres Björn är det bra att kommunerna har en beredskap. Men kommunalrådet i Älvdalen,Peter Egardt menar att det också är problematiskt för kommunerna.

– Det är en svår balansgång, att ha beredskap men samtidigt inte dra på sig onödiga kostnader.

Han menar att många kommuner precis som Älvdalen tagit höjd för att kunna ta emot många ensamkommande, men att de nu står med tomma platser.

– Det är ett problem för många kommuner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista