Varg
1 av 2
Foto: Scanpix.
Gunilla Skotnicka, Naturvårdsverket.
2 av 2
Gunilla Skotnicka, Naturvårdsverket. Foto: P4 Dalarna, Brita Kohlström

En av landets viktigaste vargar finns i Dalarna

1:03 min

En varg i Dalarna är en av de viktigaste i landet för vargstammens långsiktiga överlevnad. Naturvårdsverket har nyligen presenterat en femårsplan för hur vargstammen i Sverige ska kunna få bättre gener. Vargen i Dalarna är ett exempel på hur de vill att förbättringen ska gå till.

Naturvårdsverket menar att det är genom invandring av vargar med finskryska gener som den svenska vargstammen kan förstärkas. Dalavargen finns norr om Skattungbyn och är en sådan invandrare.

– Den har tagit sig på egna ben genom hela renskötselområdet och har nu etablerat ett revir tillsammans med en hona, säger Gunilla Skotnicka, enhetschef på Naturvårdsverket. Nu är det viktigt att den här vargen får vara kvar och reproducera sig.

Vargstammen i Sverige är starkt inavlad. Därför betyder nya gener oerhört mycket.

– Man säger att en sån här invandrad varg är värd motsvarande 500 skandinaviska vargar i fråga om hur mycket gener den tillför, säger Gunilla Skotnicka.

Det finns bara en, möjligen två, ytterligare vargar med lika friska gener som vargen i Dalarna. Därför är den extra viktig. Men det är förstås inte säkert att alla vill att den ska klara sig.

– Risk finns det nog alltid, säger Gunilla Skotnicka, men jag vet att man från länsstyrelsen har satt in extra bevakning i det här området.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista