Bilden visar en arbetare som jobbar vid en smältugn. Bilden visar en annan arbetsplats än den som domen gäller.
Bilden visar hett arbete på en annan arbetsplats än den som domen gäller. Foto: TT

Chefer på Ovako frias från ansvar för dödsolycka

1:24 min

Två chefer på företaget Ovako Bar i Smedjebacken har i dag friats från ansvar för en dödsolycka på järnverket. Det är nämligen inte säkert att bristerna i arbetsmiljö var det som orsakade den anställdes död, säger Falu tingsrätt i sin dom.

Dödsolyckan inträffade en decembernatt 2013. Den anställde arbetade ensam vid en stränggjutningsmaskin som hanterade flytande stål, som höll en temperatur på 1200 grader.

Mannens uppgift var att bland annat rensa maskinen på heta skrotbitar, och det skulle ske på bara några få minuter. Han kom alltså väldigt nära det här mycket heta stålet.

Eftersom mannen arbetade ensam, vet ingen riktigt vad som hänt. Men vid tretiden på morgonen upptäckte hans arbetskamrater att han låg livlös vid maskinen – med det heta, flytande stålet över sin kropp. Han hade inte kunnat stoppa processen och inte heller kunnat kalla på hjälp.

Åklagaren anklagade två chefer på Ovako Bar för att inte ha gjort en tillräckligt bra bedömning av riskerna för det här arbetsmomentet. Därigenom orsakade de mannens död, menar åklagaren, som yrkade på att de skulle dömas till villkorlig dom och dagsböter, och att Ovako skulle dömas till företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Falu tingsrätt håller med om att riskbedömningen var bristande och att cheferna varit oaktsamma och inte följt arbetsmiljölagen. Men domstolen säger att det är inte säkert att det var skälet till att mannen omkom utan säger att han – utifrån fakta som kom fram under rättegången – kan ha dött av sjukdom.

Cheferna själva har hela tiden förnekat brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista