Personer som bär hoodjackor som det står "Soldiers of Odin" på.
Soldiers of Odin startade i Finland. Foto: Minna Raitavuo

Högerextremt medborgargarde etablerar sig i Dalarna

4:24 min

Det så kallade medborgargardet Soldiers of Odin har börjat etablera sig i länet. Nätverket har starka kopplingar till extremhögern. I helgen gick flera av medlemmarna ut och patrullerade på gator i Borlänge, Säter och Hedemora.

– Vi vet att dom har börjat etablera sig här i Dalarna, men så mycket mer kan jag inte säga just nu, säger Thomas Hellgren på polisen i Dalarna till P4 Dalarna.

Att det så kallade medborgargardet har fått fäste i länet bekräftas också av Jonathan Leman, journalist på tidskriften Expo, som bevakar extremhögern.

– Vad vi vet är att en grupp startats upp i Dalarna. Enligt mina källor ägde patrullering rum på gator i Borlänge, Säter och Hedemora i helgen.

– De ska bland annat ha stått utanför en nattklubb i Borlänge i lördags kväll och natt.

Soldiers of Odin är ett nätverk av så kallade medborgargarden som bildades av finske nazisten Mika Ranta. Strukturen i nätverket är enligt Expo uppbygd som i kriminella motorcykelgäng och består av olika avdelningar. De senaste åren har svenska avdelningar startas. 

– Även i Stockholm och Trelleborg har vi sett Soldiers of Odin patrullera på gator, säger Jonathan Leman på Expo.

Han tror att den högerextrema rörelsen försöker plocka poäng genom att ge sig ut i samhället på det här viset.  

– Med sitt gatupatrullerande ser de en chans att försöka få allmänhetens förtroende och stöd. Vi har sett fler exempel inom extremhögern på sådana här aktioner, till exempel när personer från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen agerade trygghetsvärdar i ett badhus i Kungälv.

Hur trygghetsskapande det så kallade medborgargardet Soldiers of Odin är återstår dock att se. Expos granskning har visat att flera ledande personer inom svenska grenen av Soldiers of Odin är dömda för misshandel och andra brott.

– Jag är övertygad om att Soldiers of Odins patrullerande bara kommer skapa mer otrygghet, säger Jonathan Leman.

– De kommer skapa oro och konfrontation.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista