Bild från en demonstration. Foto: Jan Bauer/Scanpix.Bild från en demonstration. Foto: Jan Bauer/Scanpix.
Bild från en demonstration. Foto: Jan Bauer/Scanpix.

Experten: Därför ska nazisterna få demonstrera på 1 maj

7:21 min

Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen planerar att hålla en demonstration 1 maj i Borlänge, men polisen borde inte ge dem ett sådant tillstånd tycker Sebastian Nilsson (V). Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar dock att alla har rätt att demonstrera.

Att ge nazisterna tillstånd att demonstrera 1 maj vore fullständigt obegripligt, menar Sebastian Nilsson, ordförande i Vänsterpartiet Borlänge.

– Nazism är inte något ogripbart fenomen utan ett konkret hot mot mig som mörkhyad, mot min flickvän som är muslim, mot mina vänner som är judar, afrosvenskar, hbtq-personer, feminister och så vidare.

– De söker endast demonstrationstillstånd till att vara i Borlänge på första maj för att provocera och skrämma arbetarrörelsen. Jag anser att de inte borde få ett demonstrationstillstånd alternativt att de hänvisas till nån åker utanför Borlänge där andra inte ska behöva känna sig kränkta eller hotade utan de kan heila åt nån ekorre, säger Sebastian Nilsson.

Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert och journalist. Han menar att möjligheten att provocera och sprida åsikter är en viktig del av demokratins väsen.

– Man kan förstå att det är provocerande men jag tror att det är en björntjänst mot demokratin och de värderingar den vilar på att förbjuda vissa åsiktsriktningar. Man kan heller inte utgå ifrån att någon som till exempel vill demonstrera kommer att begå brott utan det är först när själva gärningen är begången som man kan lagföra den, säger Funcke.

Sebastian Nilsson håller inte med.

– Åsikter kan vi aldrig förbjuda men om man jämställer nazism med arbetarrörelsen eller någon annan demokratisk förenings värderingar, då normaliserar man politiska våldsverkare, mördare och terrorister, säger han.

Nils Funcke menar att de här frågorna måste ses principiellt.

– Man måste alla chansen att ge uttryck för sina åsikter och värderingar, vare sig det är i demonstrationer, möten eller publikationer, säger Nils Funcke.

Senast 1 april ska dalapolisen besluta om tillstånden för 1 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista