Ingen folkomröstning om skolframtiden i Ludvika
Fullsatt fullmäktige i Ludvika när beslutet om en folkomröstning, eller inte, om skolframtiden i kommunen skulle fattas. Och beslutet blev ett nej till folkmröstning.

Ingen folkomröstning om skolorna i Ludvika

3:03 min

Trots namnlistor med över 2 300 namn så blev det nej från över två tredjedelar av politikerna i Ludvikas kommunfullmäktige. Därmed blir det ingen folkomröstning om skolstrukturplanen.

– Jag är arg och förbannad därför att de skiter i folket. De skiter i vad vi vill, vi vill att hela ärendet ska återremitteras, säger Martyna Maziarek från Håksberg, en av dem som kommit till mötet.

När kommunfullmäktige i Ludvika på måndagskvällen samlades till möte, så var det inför en stor skara åhörare, närmare hundra personer. Det flesta fanns på plats för att se hur fullmäktige skulle besluta i frågan om att en folkomröstning om kommunens framtida skolstruktur ska hållas. Eller inte hållas.

Det är en fråga som engagerat många boende i flera av Ludvikas byar vars skolor hotas av stängning.

Innan kommunfullmäktige kunde gå till beslut så blev folkomröstningsfrågan hett debatterad i över en timme. Och när den debatten var över så fattade majoriteten i fullmäktige beslutet att det inte blir någon folkomröstning.

– I vårat parti har vi resonerat som så att vi tycker det är väldigt svårt att hitta alternativen. Det finns ju två bitar i det här som vi ser det. Det är en ekonomisk bit och en kvalitetsmässig bit, säger Åsa Wikberg från Miljöpartiet.

Gun Andersson från Centerpartiet röstade för en folkomröstning och var efteråt förvånad över resultatet.

– Jag trodde i min enfald att hela fullmäktige skulle rösta ja, för jag ser det som en så otroligt viktig demokratisk fråga. Jag är överraskad, säger hon. 

Beslutet upprörde många av de åhörare som kommit till mötet. Många av de menade att även om den här frågan nu är slutbehandlad, så kommer kampen för flera av de byskolor som ska stängas eller på annat sätt påverkas, kommer att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista