Högerextremister
1 av 4
Daniel Friberg (t v) och Patrik Brinkmann. Foto: David Lagerlöf och Christoph Andersson
Karta över Gruvbergsfältet
2 av 4
Här i Gruvbergsfältet planeras en ny gruva. Grafik: CartoDB.
Daniel Friberg
3 av 4
Daniel Friberg vid nazistdemostration i Stockholm. Foto: David Lagerlöf/Expo
Patrik Brinkmann
4 av 4
Patrik Brinkmann med livvakter och bibel i protest mot moskébygge. Foto: Christoph Andersson

Högerextremister vill starta gruva i Leksand

3:28 min

Företaget Wiking Mineral planerar för att öppna en gruva i Gruvbergsfältet, i Leksands kommun. Det här bolaget ägs och leds av högerextremister.

Den svenske affärsmannen och högerextremisten Patrik Brinkmann grundade Wiking Mineral för elva år sedan och han är fortfarande stor ägare i företaget.

Daniel Friberg har precis lämnat jobbet som verkställande direktör för Wiking Mineral. Han driver det högerextrema bokförlaget Arktos och den lika högerextrema tankesmedjan Motpol.

På Motpols sajt har Friberg bland annat skrivit artikeln "Tre råd till kvinnor". Där uppmanar han kvinnorna att välja att bilda familj före att göra karriär:

- Som kvinna kan man ju bara få barn under en viss tidsperiod. Därför är mitt råd att skaffa familj och barn först, sedan kan du skaffa en universitetsutbildning, göra karriär och så vidare, säger Daniel Friberg.

Han tycker också att skolväsendet har havererat i Sverige och att invandringen är ett problem.

- Hela infrastrukturen håller på att kollapsa under migrationskrisen, säger han.

Patrik Brinkmann låter per mail meddela att han inte vill låta sig intervjuas. Han bor numera i Berlin där han har grundat den ultrakonservativa stiftelsen Kontinent Europa. I den stiftelsens styrelse ingår en ledare för det tyska nazistiska partiet Nationaldemokratische Partei Deutschland, NPD.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel så håller den tyska säkerhetspolisen koll på Patrik Brinkmanns lyxvilla i Berlin, eftersom den misstänker att huset fungerar som ett högkvarter för nynazistiska grupperingar.

Wiking Minerals dotterbolag, Nordic Resources, användes i fjol som fasad för att ordna en konferens för fascister från hela Europa. Den hölls i Armémuseums lokaler i Stockholm. Officiellt bokades lokalerna för att hålla en investerarträff i Nordic Resources regi.

Det finns flera både ägare, ledare och styrelseledamöter i Wiking Mineral med bakgrunder i högerextrema och nazistiska organisationer.

Som kommun och som kommunalråd har jag egentligen ingen åsikt om det.

Ulrika Liljeberg (C) är kommunalråd i Leksands kommun. Så här säger hon om bakgrunderna hos Wiking Minerals företrädare:

– Som kommun och som kommunalråd har jag egentligen ingen åsikt om det. Jag har ingen koll på vad övriga företagare har för åsikter eller politiska medlemskap heller.

Wiking Mineral har fått tillstånd att provborra i Leksands kommun av myndigheten Bergsstaten. Bergmästare Åsa Persson säger att myndigheten inte tar hänsyn till vilka som står bakom bolaget när tillstånd ges.

– Har man på något vis visat sig olämplig tidigare så kan vi säga att de inte får ett tillstånd och vi kan också dra in tillstånd om de inte sköter sig under tiden. Men när vi säger att man inte sköter sig så har det med minerallagen att göra. Har man gjort någon annan förseelse, till exempel en fortkörning eller något annat straffbart, så har inte vi med det att göra, säger Åsa Persson.

Det här fallet i Dalarna nu då, hur tänker ni om att ge tillstånd till ett företag som ägs och leds av högerextremister med kopplingar ända upp till det tyska nazistpartiet NPD?

– Vi har inga möjligheter att ta hänsyn till sådana frågor. Vi kan inte titta på det, och skulle vi göra det skulle vi göra fel, säger Åsa Persson på Bergsstaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista