Bilden visar Sofia Jarl under tal i Almedalen för några år sedan.
Det är ännu oklart hur Sofia Jarls politiska engagemang i Gagnef och Dalarna påverkas om hon röstas fram till ordförande för Centerkvinnorna i Sverige. Foto: Sören Andersson/TT

Sofia Jarl från Gagnef kan få styra Centerkvinnorna i Sverige

Sofia Jarl: "Det handlar om att vara en blåslampa på Centerpartiet och alla andra beslutsfattare"
2:19 min

Centerpartisten Sofia Jarl från Gagnef föreslås bli ny ordförande för Centerkvinnorna, som med sina 12 000 medlemmar är Sveriges största politiska kvinnoförbund. Oerhört hedrande, säger Sofia Jarl.

– Jag tror att valberedningen ville ha någon som har lite skinn på näsan, kanske, och som har en tydlig grön, liberal, feministisk agenda, säger Sofia Jarl.

Hur kommer framtiden för Centerkvinnorna att påverkas med dig som ordförande?

– Jag ser väl inte att jag kommer att uträtta några underverk utan mer att det här är ett stort och viktigt arv som behöver förvaltas, men vi ska också utveckla politiken och fortsätta att vara Sveriges viktigaste politiska kvinnoorganisation och driva kvinnors frågor och rättigheter.

Områden som Sofia Jarl brinner extra mycket för att förbättra handlar om ekonomisk jämställdhet, kvinnors hälsa och att motarbeta våld mot kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".