Pannbiffar med inlagd pepparrot och dijoncreme.
Pannbiffar med inlagd pepparrot och dijoncreme. Foto: Sveriges Radio

En hamburgare är bara en pannbiff som har varit i Amerika

Vår kock Sara Nyström fick förra veckan med sig att göra något på temat pepparrot och åkte hem och skapade en variant på den svenska klassikern pannbiff. Så det blev: Pannbiffar med inlagd pepparrot och dijoncreme.

Pannbiffar: 1 dl havregryn

                  1 dl mjölk

                  1 ägg

                  1 gul lök finhackad

                  400 gr nötfärs

                  1/2 grönsaksbuljongtärning

                   Salt och svartpeppar

                   Smör att steka i

Blanda havregrynen med mjölken, löken, ägget och smula ner buljongtärningen i en bunke, låt det sedan stå och svälla i 20 minuter. Blanda ner köttfärsen och smaksätt med salt och svartpeppar. Forma till 16 mindre biffar alt 8 större biffar för att sedan bryna på dem på båda sidorna ca. 1 minut på vardera sida i en stekpanna tills de får en fin stekyta. Lägg upp biffarna i en ugnsform och kör dem sedan klara i ugnen på 125 grader i ca 10 minuter tills de är helt igenom gräddade.

Inlagd pepparrot: 1/2 dl socker

                             1/2 dl vitvins vinäger

                             Ca 2 dl hyvlad färsk pepparrot

Blanda socker och vinäger i en tättslutande burk med lock, förslut burken och blanda ihop lagen genom och skaka den. Skala den färska pepparroten med en potatisskalare, släng skalet men fortsätt och hyvla pepparroten vidare till tunna strimlor. Lägg i pepparroten i lagen och låt den sedan få stå i lagen i minst 6 timmar.

Dijoncreme: 1 äggula

                    1/2 dl dijonsenap

                    1 1/2 dl olivolja

                    1 msk citron

Vispa upp äggulan tillsammans med senapen i en bunke, tillsätt lite olivolja åt gången och fortsätt och att vispa tills all olja är slut och såsen är riktigt krämig. Smaka av med citronen och förvara den i kylen tills den skall serveras.

Servera med ugnsrostad klyftpotatis och en härligt fräsch grönsallad med gurka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".