Ludvikaborna får kommunal hjälp att laga livsviktig mat
1 av 2
Här har vi den. Ludvika kommuns nya kokbok.
Ludvikaborna får kommunal hjälp att laga livsviktig mat.
2 av 2
Sanna Arnberg, Anna Hane Karlsson och, Ursula Furtig somtagit fram den kommunala Kokboken Livsviktigt!. Foto: Stefan Ubbesen

Skolbarn i Ludvika har varit med i arbetet med ny kokbok

3:55 min

Efter tre års arbete har nu en väldigt speciell kokbok tagits fram i Ludvika kommun. En liten men fullmatad receptsamling med klar EKO-profil med miljötänkande. Den har döpts till Livsviktigt, och finns nu tillgänglig bland annat på kommunens hemsida och på biblioteken.

En av de som varit med och arbetat fram den här kokboken är Ursula Furtig som arbetar som folkhälsosamordnare i Ludvika kommun, och hon säger såhär om boken:

– Det är med bra näringsinnehåll och också klimatsmart för att vi ska värna om både miljö, hälsan och klimatet.

Anna Hane Karlsson, som är kommunal kostsamordnare, berättar hur man arbetat under de tre åren:

– Det började som en idé, sedan bildade vi arbetsgruppen och sedan började vi ta fram recepten genom att prata med till exempel skolelever, personal vid skolor och förskolor, men också föräldrar.

– Sedan fick vi börja sålla bland allt vi fick in så att det som skulle vara med i boken och sen för att det ska bli en bra variation på recepten, fortsätter Anna Hane Karlsson.

Nu finns alltså kokboken Livsviktigt klar, men den är inte tryckt i så värst många exemplar. Men de som vill få tips och råd ska inte känna sig övergivna, säger Sanna Arnberg som också varit med i arbetet.

– Boken finns från och med nu på kommunens hemsida, så där kan men se bilder på rätterna, läsa recepten och sen, om man vill skriva ut det man vill prova.

– Den finns också på våra bibliotek att låna, för dom som inte har datormöjligheter hemma, säger Ursula Furtig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista