Bild på en kniv.
Den kniv som användes i misshandeln och som polisen benämner "punchdagger". Foto: Polisen, bild ur domen från Falu tingsrätt

Fängelse för brutala knivöverfallet i Falun

1:22 min

En 19-årig man döms i dag till fängelse i tre år och åtta månader för det uppmärksammade knivöverfallet i centrala Falun i början av året.

Det brutala överfallet skedde utomhus mitt i stan en natt i början av februari. Tack vare bland annat spår i nyfallen snö kunde polisen hitta den misstänkte gärningsmannen och gripa honom samma natt. Det fanns också flera vittnen till vad som hände.

Trots det har 19-åringen förnekat brott. Han hävdade att han hade puttat och viftat för att den andre, det vill säga offret, var aggressiv. Men skadorna som offret fick var allvarliga – bland annat ett knivhugg i halsen som var bara två millimeter från halspulsådern.

19-åringen åtalades för mordförsök men döms för grov misshandel. Falu tingsrätt konstaterar att det var ett hänsynslöst och rått våld som 19-åringen utsatte sitt offer för, men bedömer att det inte var planerat och att han inte hade något tydligt uppsåt att döda.

Mannen döms till fängelse i tre år och åtta månader. Han ska också betala 50 000 kronor i skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista