Bilden visar dels Marie-Louise Albertsson, dels ett stetoskop på ett barns rygg.
Vi ska fira på något sätt, säger verksamhetschef Marie-Louise om att Avesta lasarett räknas som ett av de bästa mindre sjukhusen i Sverige. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio samt TT

Avesta lasarett bland de bästa i Sverige

Verksamhetschefen: "Jätteroligt, och en överraskning"
1:55 min

Avesta lasarett håller sig kvar i toppen när tidningen Dagens Medicin rankar Sveriges bästa mindre sjukhus. Avesta lasarett kommer på plats fem.

Förra året kom Avesta lasarett på första plats när AT-läkarna rankade de bästa sjukhusen, och nu har lasarettet alltså kommit på femte plats i kategorin bästa mindre sjukhus i en annan ranking.

Tidningen Dagens Medicin har jämfört områden som medicinsk kvalitet, hur sjukhusen klarar vårdgarantin och väntetider på akuten och hur personalen följer rutiner för kläder och hygien.

– Vi har ju jobbat sedan tidigare med en värdegrund att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare, ha en hög kvalitet och patienten i fokus, säger Marie-Louise Albertsson, verksamhetschef på Avesta lasarett.

– Vi tror ju att det sätter fokus på det vi behöver bli bättre på, och så blir vi det också.

Vad betyder den här rankingen mot bakgrund av besparingarna inom landstinget?

– Det är lite svårt att säga. Det svåra ekonomiska läget hänger ju inte alltid ihop med hur allting ser ut – det är ju inte de sakerna som ligger till grund för hur man spar – men jag tror absolut att vi har hamnat där vi hamnat beror på att vi håller en hög kvalitet, säger hon.

Tidigare i år fick Avesta lasarett 1,3 miljoner kronor till inköp av ny och modern medicinsk utrustning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".