Bilden visar Daniel Öhman samt grönsaker.
Daniel Öhman har skrivit om att man för miljöns skull bör äta mer grönt och minska på mängden kött. Foto: Erik Olsson/Bonnierförlagen samt Janerik Henriksson/TT.

Granskande journalisten: Så äter du mer miljövänligt

2:49 min

Som en fortsättning på de granskningar journalisten Daniel Öhman från Borlänge gjort inom livsmedelsindustrin, kommer nu boken Miljödieten, där han kopplat ihop sambandet mellan miljön och hälsan. 

Journalisten Daniel Öhman från Borlänge, som tidigare skrivit boken Matens pris, är nu aktuell med sin nya bok Miljödieten. Den ska göra alla andra dieter onödiga, menar han. Det som är dåligt för miljön är också dåligt för oss, och det som är bra för miljön är också bra för oss, är kontentan. 

– Det som är gemensamt med de här dieterna som presenterats för oss tidigare är att ingen av dem har en tanke på hur det påverkar miljön.

Det handlar om att man måste ställa om sitt sätt att tänka kring mat, menar Öhman, vare sig det handlar om kött, fisk eller mejerier. 

– Det vi äter alldeles för mycket protein i dag och det är köttet och mejerierna som är den absolut största miljö- och hälsoboven för oss, som ger oss ökade risker till hjärtinfarkter, cancer och annat, säger Daniel Öhman och fortsätter. 

– Första steget som vi tycker att man ska göra är att dra ner på kött och öka mängden grönt drastiskt. 

Att äta ekologiskt, som ni förespråkar, är ju inte alltid det billigaste alternativet, är det lättare för de med pengar att göra bra miljöval?

– Det här är ingen miljödiet för de rika, det dyraste i vår matkasse i dag är ju köttet och där gör man en jättebesparing genom att plocka bort det och då kan pengarna istället läggas på bättre och ekologiska gröna matvaror, menar Öhman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista