Sjukhus
1 av 2
Foto: Scanpix.
Anders Lindblom.Foto Eva Larsen
2 av 2
Anders Lindblom.Foto Eva Larsen Foto: Foto Eva Larsen

Fördubblat antal fall i Dalarna av resistent bakterie

0:58 min

Antalet fall av den resistenta bakterien MRSA i Dalarna har fördubblats på ett år. Förra året konstaterades 121 fall av smittan mot 60 fall året innan, och de flesta har fått smittan utomlands.

MRSA är en stafylokock, d v s en bakterie som många bär på utan att bli sjuka. Det är först vid en infektion som MRSA är extra besvärlig eftersom vanlig antibiotika inte biter på den.

Enda möjligheten att hindra att smittan sprids är att sjukvården är extra noga med att följa hygienreglerna, t ex att personalen ofta spritar händerna.

Anders Lindblom är smittskyddsläkare i Landstinget Dalarna. Han tar smittspridningen på allvar.

– Det gör att vi måste vara mera alerta inom hälso- och sjukvården och veta att vi nästan dagligen handhar patienter med de här bakterierna utan att vi har en aning om det, säger Anders Lindblom.

Vanliga antibiotika biter inte på MRSA.

– I stället för att ge tabletter måste vi kanske ge dropp så det blir problem både för vården och för den enskilde, säger Anders Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista