Hönor på Berga gård i Fjugesta.
1 av 4
Hönor på Berga gård i Fjugesta. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Karolina Schneider med några av sina kravhöns i bakgrunden.
2 av 4
Karolina Schneider med några av sina kravhöns i bakgrunden. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
De yngsta hönorna kommer snart börja värpa.
3 av 4
De yngsta hönorna kommer snart börja värpa. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Nyfiken höna.
4 av 4
Nyfiken höna. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Kacklet ökar i Dalarna - antalet höns har fördubblats på tio år

Jordbruksverket: "Besättningarna blir större men inte fler"
1:25 min

Antalet höns har ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren. I Dalarna har antalet höns nästan fördubblats på ett decennium.  

För tio år sen fanns det nästan nästan 32 000 höns i Dalarna, och nu finns det över 55 000. I hela landet finns det sju och en halv miljoner höns, jämfört med fem miljoner för tio år sedan.

Anders Grönvall, handläggare på Jordbruksverket, säger att genomsnittet är 2 600 höns per besättning, men att många gårdar är betydligt större än så.

Bland de som har fler än tusen höns ligger genomsnittet nånstans på 30 000 höns per besättning. Gårdarna blir inte fler, men större.

– Statistiken är lättpåverkad eftersom gårdarna är relativt få, och hönsen många på varje gård, förklarar Anders Grönvall.

– De stora besättningarna blir större, så ett företag kan ju påverka ganska mycket, speciellt i län där de inte är så vanligt förekommande, säger han.

Karolina Schneider har 12 000 kravhöns på sin gård i Fjugesta, utanför Örebro i Närke, och hon säger att stordrift uppmuntras av företagen som packeterar äggen.

– De som har konventionella höns ska ha 40 000 för att packerierna ska tycka att det är intressant att komma dit och hämta ägg, helt enkelt. Krav har inte samma krav på sig, utan vi får ha lite färre höns, förklarar Karolina.

Och nu är det påsktider. Märks det?

– Ja, vi har fullt sjå i vår lilla äggbod att bära ut ägg till alla som vill ha till påskfirandet.

Hur gör ni för att få ett lager till påsk?

– Hönorna bryr sig inte om vilken årstid det är, men vi har så pass mycket ägg så att det finns till våra kunder här omkring. Men vi kan inte skicka iväg riktigt lika mycket till vårt packeri i Dalarna som vi brukar göra, säger Karolina Schneider.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".