Pontus Gunnarsson, kyrkoherde i Hedemora/Garpenbergs församling. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
Pontus Gunnarsson, kyrkoherde i Hedemora/Garpenbergs församling. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.

Levde som asylsökande i 40 dagar – väntar på regeringens reaktion

Pontus Gunnarsson: ”Regeringen är skyldig att se över ersättningsnivåerna”
1:49 min

Uppmärksamheten har varit stor och reaktionerna många under de 40 dagar som kyrkoherden Pontus Gunnarsson i Hedemora har valt att leva på samma belopp som en vuxen asylsökande person får.

Den ersättningsnivå som Pontus Gunnarsson levt på ligger på 61 kronor om dagen och gäller för vuxna som lagar egen mat och delar hushållskostnader med till exempel sin familj. 

Syftet har varit att uppmärksamma att ersättningen inte har höjts sedan 1994. 

– Jag har fått massor av olika reaktioner. Många är tacksamma över att de fått veta det här, det är ytterst få som vetat om att det här bidraget har varit oförändrat i över två decennier, säger Pontus Gunnarsson som också fått negativa kommentarer. 

I morgon avslutas projektet, som pågått lika länge som den kristna fastan inför påsk, och nu hoppas Pontus Gunnarsson på en reaktion från regeringen. 

– Jag har skrivit till immigrationsminister Morgan Johansson och sagt att jag tycker det här är fel och jag hoppas att regeringen ska ta mig på allvar och åtminstone ge ett svar, säger Pontus Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".