Operation på Södersjukhuset. Foto: Bertil Ericson/TT.
I vårdgarantin ingår bland annat rätten att få operation eller åtgärd inom 90 dagar efter beslut. Foto: Bertil Ericson/TT

Fler får vänta länge på operation

1:31 min

Landstingen har blivit sämre på att leva upp till vårdgarantin sedan kömiljarden avskaffades. I Dalarna får mer än var fjärde patient vänta längre än vårdgarantins 90 dagar på en operation eller åtgärd inom specialistvården.

Moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren är bekymrad.

– Moderaterna oroas väldigt mycket av att vi idag har en viljelös regering, som inte lägger tydliga reformer som stöttar och sätter patientfokuset främst i sjukvården. Man har medvetet tagit bort ett antal tydliga prestationsersättningar och en systematisk metodutveckling, en systematisering av att köerna ska bli mindre, säger Cecilia Widegren.

Att få en operation eller åtgärd inom 90 dagar efter beslut är en av delarna i vårdgarantin. Enligt siffror från januari i år klarar Dalarna det i 71 procent av fallen. Vid samma tid två år tidigare var andelen 83 procent, enligt SKL:s sajt väntetider.se.

Då fanns fortfarande kömiljarden, där landstingen fick extrapengar om man lyckades korta köerna. Kömiljarden var å andra sidan ifrågasatt, bland annat av Läkarförbundet som varnade för att exempelvis återbesök som inte ingår i vårdgarantin kunde trängas bort.

En liknande utveckling märks i landet som helhet, men det är stora skillnader mellan olika landsting.

Halland lyckades i januari till exempel leva upp till vårdgarantin på det här området i 96 procent av fallen. Sämst var Västernorrland med 61 procent.

Socialdemokraten Anna-Lisa Sörenson är vice ordförande i riksdagens socialutskott. Hon tillbakavisar kritiken från Moderaterna, och pekar på att väntetiderna ökade redan under slutet av alliansregeringens styre.

– Så vad den här regeringen har gjort, det är att ersätta kömiljarden med en professionsmiljard. Kömiljarden, alltså vårdgarantin, är snarare att bota ett symptom. Medan vi försöker komma till tals med grundorsakerna, att vårdpersonalen många gånger inte får arbeta med det de är där för att göra och är utbildade för, utan får syssla med mycket byråkrati och administration, säger Anna-Lisa Sörenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista