Gruvan i Garpenberg
1 av 2
Wiking Mineral planerar gruvbrytning i Leksand. Foto: TT.
Daniel Friberg
2 av 2
Daniel Friberg vid nazistdemostration i Stockholm. Foto: David Lagerlöf/Expo

Wiking Minerals vd Torgrim Svensson har aldrig träffat ägarna

2:48 min

Gruvbolaget Wiking Mineral, som planerar för en gruva i Leksand, har 1 400 aktieägare och 135 miljoner kronor i eget kapital. Men bolaget har inget kontor, bara en boxadress i Danderyd.

Sedan drygt en månad tillbaka leds bolaget av en ny vd, den 70-årige Torgrim Svensson.

- Jag har inte träffat någon i styrelsen personligen, utan jag har ringt upp dem när det har varit någonting med jobben, när jag har haft frågor och sådant där, säger Torgrim Svensson.

Men vice vd:n Björn Herstad har du väl träffat?

- Nej, nej, aldrig.

Torgrim Svensson har arbetat som geolog för Wiking Mineral sedan bolaget grundades för elva år sedan. Han tog över som vd för Wiking Mineral efter högerextremisten Daniel Friberg den 22 februari i år.

- Friberg har jag aldrig träffat heller personligen, utan jag har bara pratat med honom i telefon. Så jag har aldrig pratat politik med honom, utan det är bara jobbgrejer.

Torgrim Svensson leder gruvföretaget från sin bostad i en by utanför Kramfors. Telefon och mail är de arbetsverktyg han har. Och han störs inte av de högerextrema kopplingar som flera av Wiking Minerals företrädare och ägare har.

- Nej, hördu jag jobbar med allt från kommunister till högerextremister. Jag bryr mig inte om vad de har för politisk åskådning, säger han.

Wiking Mineral grundades för elva år sedan av den svenske affärsmannen Patrik Brinkmann, som numera bor i Berlin och har kopplingar till det tyska nynazistiska partiet Nationaldemokratische Partei Deutschland, NPD.

Bolagets tidigare vd, Daniel Friberg, driver det högerextrema bokförlaget Arktos och den lika högerextrema tankesmedjan Motpol.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista