Vänsterpartister demonstrerar på 1 maj i Stockholm.
Första maj-tåg med vänsterpartister (inte i Dalarna). Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vänsterpartiet i Hedemora sluter upp i Borlänge på 1 maj

0:57 min

Vänsterpartister från Hedemora ändrar sina planer för 1 maj och åker till Borlänge där nazistiska Nordiska motståndsrörelsen planerar att demonstrera.  

Styrelsen för Vänsterpartiet i Hedemora har beslutat att ställa in den planerade filmvisningen på 1 maj och istället uppmana medlemmarna att åka till Borlänge och stötta partikamraterna där.

Anledningen är att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen vill demonstrera i Borlänge då.

– Vi kände att det är oerhört viktigt att vi står tillsammans mot den här nazistiska demonstrationen som kan bli av, säger Kenneth Andersson, ordförande för Vänsterpartiet i Hedemora.

– Vi tycker att det är provocerande med nazister på 1 maj. Det är inte acceptabelt – det tycker vi inte är okej – och därför vill vi vara med där.

Nordiska motståndsrörelsen har ännu inte fått något tillstånd för att demonstrera.

– Om de får det så kommer vi från Hedemora att hålla ihop. Då finns det en höjd säkerhetsrisk, men det räknar vi också med att polisen tar tag i, säger Kenneth Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista