Clas Jacobsson (M) oppositionsråd
Clas Jacobsson (M) oppositionsråd. Foto: Helena Broström.

Sorg hos politikerkollegor efter Clas Jacobssons (M) bortgång

2:21 min

I påskhelgen omkom moderatpolitikern Clas Jacobsson i en bilolycka. Han var tidigare oppositionsråd för Moderaterna i landstinget och hade vid sin bortgång uppdrag i Borlänges kommunpolitik. Där kommer vänsterns Leif Lindström att sakna honom.

– Det blir tyst och tomt, säger vänsterpartisten Leif Lindström från Borlänge.

Ni var politiska motståndare, hur mycket har ni haft med varandra att göra?

– Vi hade rätt så mycket med varandra att göra genom åren. Vi har trätat duktigt på varandra från talarstolen, men utan att ta heder och ära av varandra är bäst att tillägga. Clas var en karaktär, det rymdes ett stort hjärta i den kroppen.

Hur kommer du att minnas honom?

– Som en levnadsglad människa, säger Leif Lindström.

Jan Wiklund var under många år Clas Jacobssons närmaste politikerkollega i landstinget. De lärde känna varandra redan på 70-talet då de båda var aktiva i Moderata Ungdomsförbundet. Och Jan Wiklund har svårt att första att han är borta.

– Det börjar väl så sakta sjunka in nu att han har gått bort. Clas var väldigt energisk och ambitiös. Han ville förändra väldigt mycket i samhället med politiken. Men jag lärde känna privatpersonen Clas också och han tog sig alltid tid att lyssna, säger moderaten Jan Wiklund.

Clas Jakobsson lämnade landstingspolitiken så sent som i år.

– Han ville göra någonting annat i livet innan det var försent. Vi som kände honom märkte ju på honom att han var en mycket harmonisk människa nu på slutet. Han skrev så sent som på påskdagen att livet är underbart, och vi förstod ju allihopa att han trivdes med den livstillvaro han hade fått efter att han lämnat politiken, säger Jan Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista