Två bilder med NPD-flaggor respektive Patrik Brinkmann.
Patrik Brinkmann har bland annat haft kontakt med tyska NPD. Foto: Sebastian Kahnert/AP/TT samt Christoph Andersson. Montage: P4 Dalarna

Granskande journalist: Gruvpengar från Leksand kan gå till nynazister

3:22 min

Det är mycket möjligt att pengarna från den gruva som Wiking Minerals vill starta i Leksand kommer att gå till högerextrema partier. Grundaren har nämligen stöttat nationalistiska partier i Tyskland. Det säger journalisten Christoph Andersson, som under lång tid följt och granskat honom.

– Främsta syftet är att tjäna pengar. Men Brinkmann har också politiska ambitioner, säger journalisten Christoph Andersson.

Han har granskat Patrik Brinkmann i P1-dokumentären "Patriot i frack - ett program om en av de rika i Europas ultrahöger".

– Jag har stött på honom nere i Tyskland där han varit väldigt aktiv med att försöka bidra till högerextrema partiers valkampanjer, och det har också kantat mycket av Brinkmanns politiska väg - att en del av affärsverksamheten ska emanera pengar som man kan investera i nationalism, säger Christoph Andersson.

Om Patrik Brinkmann och hans kollegor skulle få möjlighet att starta gruvan i Leksand så är det alltså inte alltför långsökt – tror du – att de pengar som skulle genereras skulle gå in i den högerextrema rörelsen?

– Ja, på ett eller annat vis - sedan är frågan på vilket vis. Det är inte så att han har vaknat upp en natt och lagt allt åt sidan.

Patrik Brinkmann vill inte medverka i intervju men i ett mejl till P4 Dalarna skriver han att han lämnat politiken.

– Ja, jag tror att han lämnat politiken på så vis att han inte längre har en framträdande roll utan håller sig mer i bakgrunden, säger Christoph Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista