Prins Carl Philip på presskonferensen efter förlossningen i går kväll och prinsessan Sofia (arkivbild).
1 av 2
Prins Carl Philip på presskonferensen efter förlossningen i går kväll och prinsessan Sofia (arkivbild). Foto: Henrik Montgomery respektive Jon Olav Nesvold, TT
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia
2 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått ett barn

2:04 min

Den nyaste medlemmen av Sveriges kungahus föddes på Danderyds sjukhus klockan 18.28 på tisdagskvällen. Det är så klart oerhört många känslor, säger prins Carl Philip. Den nye prinsens namn avslöjas klockan 11.15 i morgon.

Det var 15 oktober som hovet avslöjade att prinsessan Sofia och prins Carl Philip väntade barn. Beräknad födsel var satt till början av april.

I går kväll meddelades det tredje nytillskott i den kungliga familjen. 

"Prinsessan Sofia har fött ett barn på Danderyds sjukhus", skrev Hovet i ett pressmeddelande som bland annat publicerades på Facebook. 

Klockan 18.25 föddes barnet – men vilket kön nytillskottet hade valde Carl Philip och Sofia att hemlighålla tills den nyblivna pappan mötte pressen vid Danderyds Sjukhus. 

– Jag gissar att ni är lite nyfikna, sa Carl Philip och fortsatte: 

– Vi har fått ett litet barn i dag. Den vägde 3595 gram och var 49 centimeter lång, sa han. 

– Och det blev..? frågade en röst från pressuppbådet.

– Och det blev en liten... kille! En son, svarade Carl Philip.

Han meddelade även att mamman mår bra – och uttryckte, liksom prins Daniel efter att prins Oscar fötts, en stor beundran för sin hustru.

– Det går inte att beskriva, det har varit en oerhört omtumlande dag. Jag är otroligt beundrad, som min svåger har sagt, över kvinnornas kraft.  

Uppståndelsen kring den senaste kungliga nedkomsten lär dock bli mer dämpad — framför allt jämfört med när kronprinsessan Victoria födde prins Oscar.

– Av flera orsaker som inte alls är personliga så har den här födseln inte riktigt samma dignitet. Det här barnet hamnar ganska långt ner på listan för tilltänkta kungligheter, säger hovexperten Sten Hedman till TT.

– Det låter cyniskt att säga, men i kungliga kretsar finns det betydelsefulla och mindre betydelsefulla barn.

Prins Carl Philip är näst äldsta barn till Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia.

Prinsens förhållande med Sofia Hellqvist, som blivit känd genom att ha varit med i dokusåpan Paradise Hotel 2005, blev känt 2010.

De två gjorde sitt första gemensamma framträdande vid kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland den i juli 2014.

Ett par veckor senare förlovade de sig.

Vigseln ägde rum lördagen den 13 juni 2015 i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm, och i oktober berättade paret att de väntade barn.

Statsministern gratulerar paret.

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Sofia och prins Carl Philip som i dag har blivit föräldrar. Jag önskar dem all lycka", säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande.

Klockan 11.15 i morgon kommer en konselj att hållas på slottet. Barnets namn och titel kommer då att avslöjas, när kungen formellt informerar regeringen om det.

På plats är bland annat riksdagens talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven och statsfrun Anna Hamilton.

Innan dess hålls vittnesbekräftelse på Drottningsholms slott.

I morgon klockan 12.00 hålls tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Carl Philip Edmund Bertil Bernadotte är prins av Sverige och hertig av Värmland. Han föddes den 13 maj 1979 och är son till kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Sofia Kristina Hellqvist Bernadotte är prinsessa av Sverige och hertiginna av Värmland. Hon föddes den 6 december 1984 på Danderyds sjukhus i Stockholm och växte upp i Älvdalen med sina föräldrar och två systrar.

Den 27 juni 2014 tillkännagavs förlovningen mellan Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. Vigseln ägde rum i Slottskyrkan den 13 juni 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista