Antalet fall av den resistenta bakterien MRSA i Dalarna har fördubblats på ett år.
Antalet fall av den resistenta bakterien MRSA i Dalarna har fördubblats på ett år. Foto: Håkan Lindgren.

Ingen anledning till oro trots superbakterie i Dalarna

1:48 min

Antalet fall av den resistenta superbakterien MRSA i Dalarna har fördubblats på ett år. Men Linus Sandegren, docent och lektor i medicinsk bakteriologi vid Uppsala Universitet, tycker inte att dalfolket ska oroas av de resistenta bakterierna.

– Jag tycker inte att man ska behöva vara orolig egentligen. Det är framförallt patienter inom sjukvården som löper risk att smittas, vi har inte sett någon ökad spridning i samhället, säger Linus Sandegren.

Antalet fall av den resistenta bakterien MRSA i Dalarna har fördubblats på ett år. Förra året konstaterades 121 fall av smittan mot 60 fall året innan, och de flesta har fått smittan utomlands.

MRSA är en stafylokock, d v s en bakterie som många bär på utan att bli sjuka. Det är först vid en infektion som MRSA är extra besvärlig eftersom vanlig antibiotika inte biter på den. Men Linus Sandegren menar att Sverige står väl rustat mot bakterierna.

– I Sverige ligger vi otroligt bra till jämfört med resten av världen. Men i många andra länder är antibiotikaresistensen ett stort problem.

– Världshälsoorganisationen varnar för en postantibiotisk era. Risken vi ser är att de resistenta bakterierna kommer orsaka fler och fler infektioner, säger Linus Sandegren.

Eftermiddag i P4 Dalarna
dalaeftermiddag@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista