Lax och omelettrulle med fröknäcke och groddar
Lax och omelettrulle med fröknäcke och groddar Foto: Sveriges Radio

Vad ska vi äta ikväll?

Vår kock Sara Nyström trollar bort dina rester från påsken.

Till 4 lätta och fräscha lunchportioner eller 8 förrätter

 

Fröknäcke 1 ugnsplåt: 1 dl rismjöl

                                     1 dl pumpafrön

                                     1 dl linfrön

                                     0,5 dl chiafrön

                                     0,5 dl sesamfrön

                                     0,5 dl rapsolja

                                     2 dl kokande vatten

                                     1 tsk salt

                                     1 tsk malen fänkål

 

Blanda alla torrvaror i en bunke och häll över det kokande vattnet och rapsoljan, blanda ordentligt och låt det sedan stå och svälla i 15 minuter. Tag fram två ark bakplåtspapper och en kavel, stjälp upp frödegen på ett av bakplåtspapperen och fördela grovt över papperet med hjälp av en sked. Lägg sedan över det andra papperet och använd kaveln att försiktigt kavla ut frödegen jämt över hela papperet. Lägg över bakplåtspapperet på en ugnsplåt och dra av det övre papperet, grädda sedan av på 150 grader i 50 minuter. Tag ut och låt det svalna, bryt sedan ner till mindre bitar.

 

Till en form på ca. 20x40 cm: 4 ägg

                                                1 dl grädde

                                                Salt och några drag med svartpepparkvarnen

 

Vispa upp äggen i en bunke och tillsätt grädden och krydda med lite salt och peppar.

Tag en ugnsform på ca 20x40 cm och lägg i ett ark med bakplåtspapper så det går upp mot kanterna. Sätt på ugnen på 125 grader, häll över omelettsmeten i formen och grädda av den i ugnen på 15 minuter, när den har stelnat tas den ut ur ugnen och får svalna helt på en bricka med ett extra bakplåtspapper över sig. När den är helt avsvalnad....

 

200 gr tunt skivad kallrökt lax

100 gr neutral färskost

1 liten rödlök finhackad

1 msk hackad dill

1 tsk citron

Salt och lite svartpeppar

 

Blanda ordning färskosten med rödlöken, dillen, citron, salt och svartpepparn.

Tag omeletten och lägg på den skivade laxen jämt över hela, bred sedan på färskostcremen tunt över laxen. Rulla ihop omeletten och plasta den och låt den stå till sig i kylen tills den skall ätas.

Skiva den i bitar eller ställ fram den hel för att skäras vid bordet.

Servera den med fröknäcket, citronklyftor, gurka och färska groddar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".