Ordförande och vice ordförande i somaliska pro sitter på bussen där presskonferensen hölls. De har på sig reflexvästar. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
1 av 3
Vice ordförande och ordförande i Somaliska PRO i Borlänge. Foto: Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
På bilden syns ett stort gäng representanter från Somaliska PRO på bussen där pressträffen för samarbetet hölls. De har på sig reflexvästar som visar att de är bussvärdar. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
2 av 3
Representanter från Somaliska PRO som är redo att gå ut och vara bussvärdar på bussarna i Borlänge. Foto: Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
Bengt Benjaminsson tittar in i kameran och ler. Han har på sig en blå-vit randig skjorta och en svart jacka. Han har kort grått hår.
3 av 3
Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik. Foto: Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Somaliska PRO ska öka tryggheten på bussarna i Borlänge

1:47 min

Idag startar Somaliska PRO och Dalatrafik tillsammans med Keolis ett samarbete för att göra bussarna i Borlänge tryggare. Och det hela handlar om att PRO-medlemmarna ska vara med på bussarna.

Samarbetet innebär att representanter från Somaliska PRO i Borlänge ska vara bussvärdar. De ska notera vad som händer och informera föraren. De ska inte gå in i diskussioner eller handgemäng, förklarar produktionschefen på Dalatrafik Bengt Benjaminsson.

– Däremot så får de gärna prata med resenärerna om byten och vilken nästa hållplats är.

Ordföranden i Somaliska PRO, Bokar Gele, menar att när de fick höra talas om att det var stökigt på bussarna så diskuterade dem hur de skulle kunna hjälpa till.

– Vi måste bidra med något, vi är äldre och barnen och ungdomarna de lyssnar på oss, berättar tolken Ismael Shire.

Från och med idag så kommer representanter från PRO att synas på bussarna i Borlänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista