Bilden visar Per Hanses som håller upp ett papper från Falu kommun om att den dagliga verksamheten stängs fyra veckor under sommaren 2016.
1 av 3
Per Hanses är starkt kritisk till Falu kommuns beslut att sommarstänga dagverksamheten där hans dotter går. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg
Bilden visar Kenneth Lindgren, som jobbar på daglig verksamhet på Ingarvet i Falun.
2 av 3
Det ska bli skönt att få semester, tycker Kenneth Lindgren, som jobbar på dagliga verksamheten på Ingarvet i Falun. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg
Bilden visar Dan Boberg.
3 av 3
Hur man känner inför att dagverksamheten ska stänga i sommar, beror på hur viktigt man tycker att det är med rutiner, säger Dan Boberg, som jobbar i en dagverksamhet utomhus. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Dalakommuner stänger daglig verksamhet för funktionshindrade

2:58 min

Många av Dalarnas kommuner stänger dagverksamheten för personer med viss funktionsnedsättning under sommarsemestern. Jättedåligt, tycker Per Hanses i Falun, vars dotter går i sådan verksamhet.

– Hon och hennes kompisar är väldigt rutinbundna, och när man då tar bort den fasta punkten för dem så kan det bli stora problem, säger Per Hanses.

Orsaken till att kommunen stänger är att det är så många av de som går på daglig verksamhet som själva vill vara lediga, säger enhetschefen Lena Göransson.

– Då blir det väldigt få eller inga alls i varje verksamhet. Det är bara runt tio personer som vill jobba hela sommaren, säger hon.

I Falun jobbar ungefär 180 personer i daglig verksamhet. En av dem är Dan Boberg, och han ser fram emot att få vara ledig fyra veckor i sommar.

– Ja, jag tycker att när man har jobbat hårt en viss tid så är det skönt att få ha sin ledighet, säger han.

Kenneth Lindgren, som jobbar i en annan dagverksamhet, längtar också efter semester.

– Ja. Då får jag sova hur länge jag vill! säger han.

Men Per Hanses är starkt kritisk till sommarstängningen. Han är inte bara anhörig utan även kontaktperson för RBU Dalarna, föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar, och han ifrågasätter om kommunerna verkligen får stänga dagverksamheten.

– Om en del vill ha semester, kan de ta det ändå. Men kommunerna kan absolut inte stänga det här – varken moraliskt eller lagligt, säger Per Hanses.

– Det finns ju ingenting i lagstiftningen som säger att vi inte får stänga daglig verksamhet under semestern, svarar Tina Lans, sektionschef för LSS i Falu kommun.

Så gör din kommun med dagverksamheten i sommar

Avesta: Stängt fyra veckor (28--31).

Borlänge: Öppet för dem som vill ha daglig verksamhet men flyttar om för att kunna täcka upp med personal, så man kan få gå på en annan dagverksamhet än vanligt.

Falun: Stängt upp till 4 veckor (28--31) men erbjuder möjlighet att exempelvis låna stuga för aktiviteter.

Gagnef: Öppet hela sommaren.

Hedemora: Stängt fyra veckor (28--31) men ordnar semesterresor och aktiviteter på varje gruppbostad efter varje persons behov.

Leksand: Stängt två veckor.

Ludvika: Öppet hela sommaren.

Malung-Sälen: Stängt tre veckor (28--30).

Mora: Dagverksamheten stängd fyra veckor (28--31) men har tre verksamheter öppna inom Arbete & Utveckling.

Orsa: Stängt fyra veckor.

Rättvik: Stängt fyra veckor (29--32).

Smedjebacken: Stängt fyra veckor.

Säter: Stängt tre veckor.

Vansbro: Har ännu inte bestämt om det blir öppet eller stängt.

Älvdalen: Öppet i sommar.

Källa: kommunerna själva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista