Erik Jerdén och Matilda Eriksson Rehnberg från P4 Dalarna vann en guldspade vid årets Gräv-seminarium.
1 av 4
Lycka för Erik Jerdén och Matilda Eriksson Rehnberg från P4 Dalarna som vann en guldspade vid årets Gräv-seminarium. Foto: Andreas Carlsson
Erik Jerdén och Matilda Eriksson Rehnberg från P4 Dalarna vann i kväll en guldspade vid årets Gräv-seminarium.
2 av 4
Erik Jerdén och Matilda Eriksson Rehnberg från P4 Dalarna vann i kväll en guldspade vid årets Gräv-seminarium. Foto: Maria Repisch/Sveriges Radio

Guldspade till P4 Dalarna

1:18 min

Erik Jerdén och Matilda Eriksson Rehnberg från P4 Dalarna vann på lördagskvällen en Guldspade vid årets Gräv-seminarium. Priset får de i lokalradioklassen för granskningen om spelet bakom skid-VM. 

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd.

En fristående jury bedömer de bidrag som skickas in. Vinnande bidrag får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén, samt diplom till alla som varit med i arbetet.

Så här löd juryns motivering för priset till P4 Dalarnas reportrar:

För en modig och ihärdig granskning av ortens stora prestigeprojekt som avslöjat det smutsiga spelet bakom skid-VM i Falun.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista