Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter kritiken: Rättvikspolitikern Inge Östlund (C) tar time out

Lars-Erik Kalles (S): "Många turer kring den här personen, och det här var droppen"
4:31 min
Lars-Erik Kalles (S) och Anna-Maja Roos (C)
1 av 2
Lars-Erik Kalles (S) och Anna-Maja Roos (C). Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.
Rättvik
2 av 2
Foto: CartoDB. Montage: Helena Broström.

Den ledande politikern Inge Östlund (C) i Rättvik, tar en time out. Detta efter hård kritik från oppositionen efter avskedandet av en förvaltningschef. Det är lämpligt att han tar en time out, säger Centerpartiets ordförande i Rättvik, Anna-Maja Roos.

– När den här händelsen inträffade så visste vi ingenting, vi fick i princip reda på att han fått sparken och att det var kommunledningen som tagit initiativet, säger Lars-Erik Kalles, som är socialdemokrat i kommunstyrelsen och oppositionsråd i Rättvik, och fortsätter:

– Vi är inte förvånade därför att såväl vi som personalen på den berörda förvaltningen har slagit larm om att arbetsförhållandena inte är bra där. Och det beror i första hand på att den är politikern inte förstått sin plats i organisationen, han har sprungit omkring och lekt förvaltningschef och kört över förvaltningschef och medarbetare. Det man nu säger att målen inte nåtts, det är en efterhandskonstruktion. 

Men om förvaltningens mål inte nås, är det då inte bra att man byter ut chefen?

– Så långt som vi kan se så finns det inga sakliga skäl till att han byts ut. Det är inte förvaltningschefens fel att det gått så. Han har ett gott rykte och har gjort ett bra jobb.

– Det är både oanständigt och olämpligt. Det ska gå oerhört långt innan man tar till att sparka en chef och dessutom skylla på att han inte sköter sitt jobb. Det är fel!

Inge Östlund (C) är ansvarig politiker inom området och också ordförande för personalutskottet. Och nu kräver alltså oppositionen att han avgår.

Förra veckan sparkade den ledande centerpolitikern Inge Östlund i Rättvik en förvaltningschef i kommunen. Den socialdemokratiska oppositionen anser att avskedandet var obefogat och kräver Inge Östlunds avgång. Idag meddelas att Inge Östlund tar time out.

– Det har varit alldeles för många turer kring den här personen i flera år, och det här var ändå droppen! Den politiska anständigheten kräver att en sådan person kliver tillbaka eftersom han inte har förtroendet kvar, och han har inte kompetent att sköta det här, säger Lars-Erik Kalles.

Vi har sökt men inte fått tag i Inge Östlund för en kommentar. Kommunalrådet Annette Riesbeck (C) vill inte kommentera utan hänvisar till Centerpartiets ordförande i Rättvik, Anna-Maja Roos, som säger så här:

– Jag tycker det är tråkigt att det har blivit en partipolitisk fråga. Jag förstår nu att Lars-Erik Kalles passar på att kritisera de borgerliga företrädarna och självklart gör han det i ett politiskt spel, vilket jag tycker är väldigt tråkigt.

– Dessutom sa han ett fel idag, att det var Inge Östlund som bestämt att förvaltningschefen skulle avgå, det är helt fel. Det är den borgerliga majoriteten i Rättvik som varit helt eniga i uppfattningen att de inte har förtroende för förvaltningschefen, säger Anna-Maja Roos.

Delarna av kritiken handlar om att han har styrt för mycket, vad säger du om det?

– Det kan nog ha förekommit att han gjort det ibland, i sin iver att försöka få fram och göra det som vi tycker behöver göras för Rättvik, och när det inte händer något så blir han ivrig och kanske har tagit över för mycket, det blir så i stridens hetta.

– Det finns en orsak till att det har blivit på det här sättet. Det finns alltid två sidor av allting. Det är aldrig ens fel att två träter, säger Anna-Maja Roos (C).

Inge Östlund kommer nu ta en time out, berättar Anna-Maja Roos:

– Dessvärre har han uttalat sig klumpigt och sårat personer, och det är tråkigt att det har blivit på det sättet. Därför är det lämpligt att han tar en time out nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".