Bild på kommunskylt och på Anna Hed
Foto: P4 Dalarna.

Politiker i Mora vill förbjuda hög musik i bostadsområden

Kommunalråd Anna Hed (C): "Det är så hög musik att det är skadligt"
2:52 min

Ungdomar som spelar hög musik hela nätterna har blivit ett problem i Mora-Noret. Nu vill politikerna i Mora förbjuda folk att spela högt i bostadsområden. 

– Människor som bor i området mår jättedåligt och kan inte sova, säger kommunalrådet Anna Hed (C).

På kvällar och nätter samlas ungdomar i Mora på parkeringen utanför en restaurang vid Noret. Där hänger de och umgås och spelar musik.

En situation som blivit ohållbar.

Lite för hög musik och lite för länge, som det verkar. Det tycker i alla fall de som bor i området. I helgen ska det ha spelats musik fram till klockan sex på söndagsmorgonen.

– Det är så hög musik att de inte kan sitta i bilarna och lyssna utan de sätter igång musiken och öppnar alla dörrar och låter det spela så länge det bara går. Det här är en situation som blivit ohållbar, säger Anna Hed (C), kommunalråd i Mora.

Har ni pratat med ungdomarna själva om att de bör dämpa sig?

– Ja, det har varit jättemycket diskussioner och träffar. Under en tid har det kanske blivit lite bättre men sedan har det blivit likadant igen, så nu ser vi att vi måste göra något mer drastiskt.

Därför snabbutreder Mora kommun nu möjligheten att genom de lokala ordningsföreskrifterna förbjuda hög musik i bostadsområden.

– Vi försöker få fram att det ska börja gälla redan i början av maj. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".