Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson ställer sina platser till förfogande. Foto: Maja Suslin/TT

MP:s ordförande i Dalarna: Helt rätt att ställa sina platser till förfogande

Kerstin Lundh, ordförande i Dalarna: "Just nu är förtroendet hos gräsrötterna lågt"
2:52 min

Miljöpartiet har haft det tungt senaste tiden och bland annat en minister, Mehmet Kaplan, har avgått. I dag meddelade språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin att de vill fortsätta leda partiet, men att de lämnar det beslutet till partimedlemmarna.

En avgående minister, en hög företrädare som inte vill ta kvinnor i hand och en brunkolsförsäljning som gjort gräsrötterna i partiet arga. Det är lite av vad som fått det att senaste veckan storma kring Miljöpartiet.

Och under måndagsförmiddagen meddelade språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin att de vill fortsätta leda partiet, men att de tänker låta partimedlemmarna avgöra huruvida de ska få sparken eller inte.

– Jag tycker de gjort helt rätt som ställt sina platser till förfogande så att vi om tre veckor på kongressen kan rösta på de kandidater som finns framtagna av valberedningen, säger Kerstin Lundh som är ordförande för Miljöpartiet i Dalarna.

Men tycker du att de bör sitta kvar eller inte?

– Hittills har jag fullt förtroende för dem. Men som parti behöver vi göra flera insatser, vi har en hemläxa att göra när det kommer till de personer vi välkomnar till vårt parti. Är du företrädare för ett parti, förening eller arbetsgivare måste du kunna sköta vissa regelverk, säger Kerstin Lundh.

Är det till exempel Mehmet Kaplans umgänge med högerextremister eller företrädaren som inte vill ta kvinnor i hand du syftar på då?

– Ja, det ingår. Vi är ett fredsbevarande land, man ska kunna svensk lagstiftning och att vi kvinnor kämpat så hårt för jämställdhet. Jag är inte beredd att tillåta någonting annat än att kvinnor och män behandlas lika, oavsett vilken religion man har. Vi har religionsfrihet och den är helt okej, men den ska inte styra när du är företrädare för ett parti.

Vad har skadat partiet mest?

– Det är nog att han inte vill ta kvinnor i hand. Vi kvinnor är ju halva befolkningen, säger Kerstin Lundh.

Hur har medlemmarna i Dalarna reagerat på de här händelserna?

– Vi accepterar inte som miljöpartister ett våldsbejakande agerande, och ett agerande där kvinnor inte har samma rättigheter.

Hur är förtroendet hos gräsrötterna?

– Just nu är det lågt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".