LULEÅ 2016-03-19 Linköpings Michelle Weis (21) och Luleås Emma Eliasson under lördagens final 2 i bäst av 3 i Riksserien mellan Luleå HF och Linköping HC i Coop Norrbotten Arena i Luleå.
Emma Eliasson (till höger) blev Årets Hockeytjej 2015/216. Efter kritik kommer prisets namn att ändras. Foto: Robert Nyholm/TT

Efter kritiken: Priset Årets Hockeytjej kommer byta namn

Hasse Andersson: "Vi kommer att ändra namnet"
2:50 min

Att priset till bästa damhockeyspelare kallas för Årets Hockeytjej har väckt kritik, bland annat av P4 Dalarnas sportspanare Jenny Kallur. Nu kommer namnet på priset ändras, säger Hasse Andersson, ordförande i Ishockeyjournalisternas Kamratförening.

– Det är klart vi ska ändra namnet så att det blir mer ändamålsenligt, säger Hasse Andersson.

Så ni kommer ändra namnet?

– Ja, det är inget snack om det.

Priset till årets bästa herrspelare heter Guldpucken. Men på damsidan är det alltså Årets Hockeytjej som delats ut till den bästa spelaren. Det är Ishockeyjournalisternas Kamratförening som tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet utser vinnaren, vilket de gjort sedan säsongen 2003/2004.

Men det var först i år när Luleåspelaren Emma Eliasson fick priset, som kritiken mot namnet på priset kom.

P4 Dalarnas sportspanare Jenny Kallur är en av kritikerna. Hon reagerar på att prisets namn sänder fel signaler till unga hockeyspelare.

– Det andas inte samma pondus som herrarnas pris, säger Jenny Kallur.

– Om priset hade delats ut till tioåringar hade Årets Hockeytjej varit mer passande, men inte när det kommer till elitsatsande idrottskvinnor, säger Jenny Kallur.

Hasse Andersson säger att Ishockeyjournalisternas Kamratförening med största sannolikhet kommer lyssna på kritiken och ändra namnet.

– Jag skulle bli mycket förvånad om vi inte ändrar namnet på priset.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".