Bilden visar Peter Hansson, ekonomidirektör i landstinget Dalarna.
Peter Hansson, ekonomidirektör i landstinget Dalarna. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Bättre ekonomi för landstinget - men ännu krävs nya besparingar

Ekonomidirektören: "Framförallt närsjukvårdens framtida uppdrag som är under utredning"
2:33 min

Ekonomin har länge varit riktigt dålig inom landstinget Dalarna. Ett resultat av att ledningen velat ge mer vård än man haft råd med, är analysen från landstingets ekonomidirektör Peter Hansson.

– Så ambitionsnivån har också inneburit att i normalläget har kostnadsökningen varit högre i landstinget Dalarna än vad som varit snittet på landstingen i sin helhet, säger Peter Hansson som är landstingets ekonomidirektör.

Men det går ju inte att varje år gå med röda siffror. Det var för att ändra på den situationen som landstingsledningen i fjol beslutade om två stora sparpaket på sammanlagt 700 miljoner kronor.

Och tack vare det så blev underskottet förra året "bara" 99 miljoner kronor, vilket är mindre än vad ledningen räknat med, enligt Peter Hansson.

– Jag tycker att det går relativt bra. De beslut vi tagit förra året har vi fått ut i all väsentlig del de effekter vi är ute efter. Och vi har en väldigt hög verkställighetsgrad, merparten av alla beslut, i storleksordningen 150 till antalet, är genomförda eller kommer att genomföras inom kort, säger Peter Hansson.

Tack vare sparpaketen har den ekonomiska störtloppsbacken alltså planat ut.
Men än är det långt kvar innan ekonomin kan beskrivas som god.

Underskottet inom hälso- och sjukvården ökade förra året till mer än 300 miljoner kronor, och det finns ett samlat underskott på nästan 400 miljoner kronor – pengar som måste återställas före år 2019.
För att lyckas med det krävs nya besparingar, säger ekonomidirektören Peter Hansson.

– Ja, vi behöver fortsättningsvis göra vad vi återigen har formulerat i planen, det vill säga vi behöver det här året hitta i storleksordningen 300 miljoner kronor och åren från och med 2018 och framåt 70 miljoner per år till och med målgång 2019.

Men det är fortfarande inte känt, eller bestämt, exakt var man ska hitta de här besparingarna?

– Nej, utan det är ett arbete vi formulerar nu när vi går in nu och lägger fram budgeten för 2017, och det är nånting som ska upp till fullmäktige i juni, säger Peter Hansson.

Så under våren, före juni, kommer det att presenteras?

– Eventuellt i vissa delar. Sen har vi en del omfattande pågående utredningar som ska besvaras först efter juni, tidig höst, och sannolikt så kommer vi nog inte fullt ut att ha ett samlat åtgärdsarbete förrän vi fattar besluten i november. Det är framför allt närsjukvårdens uppgift och framtida uppdrag som är under utredning just nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".