En anonym person
1 av 2
Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Jessica Gow.
Bilden visar Laila Edholm med allvarlig min, stående vid en världskarta.
2 av 2
Laila Edholm, mångfaldskommunikatör i Falu kommun. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

I sista stund klart med nytt hem för flyktingbarn i Falun

Elisabeth Cederbjörk, god man: "De som bestämmer behandlar barnen som objekt!"
3:35 min

I morgon måste sju flyktingbarn i Falun flytta, eftersom deras boende ska rivas. Men fram till de sista timmarna visste de fortfarande inte vart de skulle ta vägen. Det hus som de skulle flytta till saknar nämligen tillstånd, och nu har kommunen tvingats hitta en akutlösning.

Det boende som Falu kommun hade tänkt placera flyktingbarnen i var egentligen ett privat bostadshus i Vikmanshyttan, som ett boendeföretag ville hyra och göra om till så kallat HVB-hem. Men Falu kommun hade inte kontrollerat att alla tillstånd fanns och, som P4 Dalarna avslöjade, hade byggnadsnämnden i Hedemora nekat bygglov. Nämnden tycker att huset ligger för nära industrier och att det helt enkelt är olämpligt att bo där. 

Elisabeth Cederbjörk är god man till några av ungdomarna som bor på Ängsklockan. Hon är kritisk till hur kommunen skött flytten av barnen.

– Jag blir inte ett dugg förvånad för så här har jag uppfattat deras verksamhet. Det är rörigt hela tiden, dålig information, så det här är bara en bekräftelse på vad vi goda män har uppfattat om den här organisationen, säger Cederbjörk.

Hur känner du?

– Jag tycker att det är så inkompetent skött allting, jag anser att de måste skärpa sig!

Vad säger barnen då?

– De är ju jätteoroliga. Det här är ju barn som har flytt i flera år, de har levt ensamma och tagit sig fram. Och så kommer de till Sverige och man tror att de ska få trygghet och få en god man, och sedan ska de bara ryckas upp och flyttas!

– De som bestämmer behandlar barnen som objekt, de ser inte att det här är en individ, det här är ett barn, säger Elisabeth Cederbjörk.

Falu kommun försvarar sig med att boendeföretaget har lovat att ordna med tillstånd.

– Vi gör ju en beställning – det är ju liksom företaget som måste hantera det, säger Laila Edholm, mångfaldskommunikatör i Falu kommun.

Att barnen placerades i tillfälligt boende från första början berodde på att det kom så många ensamma flyktingbarn i höstas, samtidigt som kommunen letade med ljus och lykta efter boenden.

Nu är situationen en annan.

– Det finns platser och vi har blivit nerringda.

Varför väljer då Falu kommun ett boende som saknar bygglov och tillstånd?

– Ja, det kan man ju fråga sig naturligtvis, säger Laila Edholm.

– Det var inte meningen att vi skulle utnyttja de platserna nu, kanske, utan det var ju för framtida behov. Och det beror ju på att byggplanerna när det gäller hela rockaden av våra boenden inte håller.

Och enligt henne hade boendeföretaget alltså lovat att det skulle ordna sig med bygglov i Vikmanshyttan i sista stund.

Men det finns inget sådant beslut. Byggnadsnämnden har ännu inte fått in någon överklagan. Beslutet står alltså fast – huset i Vikmanshyttan får inte användas som hem för flyktingbarn.

Vad händer då med flyktingbarnen, som måste flytta i morgon eftersom deras boende i Falun ska rivas?

– Vi håller nu på att se till att de få flytta till ett boende i en annan kommun. Vi hoppas att det ska lösa sig under dagen. Vårt mål är att de ska hamna så nära Falun som möjligt, säger Laila Edholm, Falu kommun.

Sent på torsdagseftermiddagen meddelar Laila Edholm att kommunen har hittat en lösning: Barnen får flytta till ett boende i Borlänge. Men de kommer även i fortsättningen att tillhöra Falu kommun och gå i skolan i Falun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".