Moras kommunskylt och en anonym pojke
1 av 3
Montage: P4 Dalarna.
Ensamkommande flyktingbarn
2 av 3
För Monib, Mohammad och Said har flytten till Mora varit jobbig. Foto: Eva Rehnström
Ensamkommande flyktingbarn
3 av 3
Hamid hjälpte pojken som försökte ta sitt liv Foto: Eva Rehnström

Tvångsflytt bakom självmordsförsök

Hamid: "Kom kom jag vill ha hjälp!"
3:23 min

Flera av de ensamkommande flyktingbarn som flyttats från Enköping till Mora mår mycket dåligt. Några så dåligt att de har skurit sig med kniv och på ett av boendena har det varit två självmordsförsök.

Anledningen till flytten av pojkarna är att Mora inte hade boende till dem under senhösten när de kom. De flyttades till Enköping där de fick gode män och började i skolan. Under april hade Mora kommun ordnat boende och pojkarna hämtades, mot både deras vilja och de gode männen som ansåg att de byggt upp en tillvaro i Enköping som pojkarna mådde bra av. Nu mår flera dåligt.

– När jag bodde i Enköping försökte jag lära mig språket men efter flytten har jag tappat lusten, säger 15-årige Monib.

Till boendet i Ryssa, en mil utanför Mora, kom elva pojkar varav fyra mådde mycket dåligt, enligt personal på boendet. I mitten av april försökte en av pojkarna ta sitt liv. Hamid, pojkens kompis berättar.

– Jag håller på att somna när jag upptäcker att min kompis gått på toan. Jag går dit och han säger att han har ont i magen så jag går och lägger mig igen. Efter ett tag kommer en annan kompis och hämtar mig. "Hamid kom kom jag vill ha hjälp", säger han.

Hamid hämtar personal och tillsammans går de till toaletten där de hittar pojken på golvet med uppskurna handleder och armar. 

Han förs till sjukhus där han får stanna några dagar, sedan körs han tillbaka till Ryssa, trots att personal på boendet tycker att det är olämpligt. Några dagar senare försöker han ta sitt liv igen men även den här gången går det bra men bland personalen finns kritik, och några av kommentarerna var:

Hade man gjort individuella bedömningar så hade det här gått bra

Varför följs inte principen om barn bästa?

Efter det självmordsförsöket har två andra killar skadat sig. Ett rop på hjälp säger en vi pratar med men hjälpen uteblir säger en annan.

Hur har det här påverkat dig?

– Jag blev ledsen och mådde dåligt, säger Hamid. 

Flera av de gode männen från Enköping har JO-anmält Mora kommun då de tycker att flytten tillbaka skötts mycket dåligt. En kritik som en av de gode männen fortfarande står fast vid. 

– Jag tycker det brister så mycket och det är barnen som får betala priset. Jag tycker att nu när barnen är på plats så borde de jobba för barnen och det tycker jag inte att de gör, säger Helena Holén, god man till en av pojkarna.

Pia Blomstedt är avdelningschef för stöd och omsorg i Mora kommun, och hon tycker det är tråkigt att höra hur barnen mår:

– Det är jättetråkigt att de mår så här tråkigt, men å andra sidan är det inte så konstigt när man tänker på vad de har upplevt på resans gång.

Varför kunde de inte stanna i Enköping?

– Det berodde på att hemmet i Enköping inte hade tillstånd och vi fick orosanmälningar att de inte fick sina behov tillgodosedda. Plus att Inspektionen för vård och omsorg stängde hemmet, säger Pia Blomstedt.

En av anledningarna till att flera av pojkarna mått dåligt är att de inte fått börja skolan. Men igår, torsdag, kom beskedet att från och med måndag skall alla anmälda elever ha startat sin skolgång i Mora.

Mia Asp, på enheten för Nyanländas Lärande tillägger också att kommunen har en månad på sig enligt skollagen att ordna skolgång efter att ansökan gjorts.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".