Jon Karlsson och hans bebis framför deras hus i Sundborn.
Jon Karlsson flyttade med familjen från Stockholm till Sundborn. Foto: Emma Hulander

Han valde bort Dramaten - för Sundborn

4:06 min

Skådespelaren Jon Karlsson valde efter elva år på Dramaten att flytta hem till Dalarna och Sundborn- där han ska starta en egen sommarteater.

– Jag och min familj ville nåt annat än det vi hade i Stockholm, mer tid för familj och vänner. När vi väl flyttade återupptäckte jag en livslång dröm om att få öppna en egen sommarteater, säger Jon Karlsson.

Teatern ska vara ambulerande och byta spelplats från år till år men i år kommer den att ligga i den gamla tvättstugan i dansbanan i Sundborn. Jon menar att Sundborn är en perfekt plats för en sommarteater.

– Det finns inget bättre läge än i Sundborn med den kulturella gravitation som finns här med Carl Larsson-gården och så. Beslutet blev ganska naturligt och det känns jättekul att ha möjligheten att följa en av sina drömmar.

Jon Karlsson har tidigare jobbat på Dramaten i Stockholm och att lämna det bakom sig var inte ett lätt beslut.

– Det var jättesvårt och mycket vånda, många års tankemöda fram och tillbaks. Jag måste erkänna att bryta upp från Dramaten har varit ett av de svåraste besluten jag har gjort för jag trivdes mycket där med kollegor och teatern som görs där är fantastisk.

Hur reagerade kollegorna?

– Jag tror att de tyckte det var häftigt och inspirerades av modet i att göra en sån stor förändring. Det kan vara svårt, framförallt när man är på ett sånt ställe som Dramaten som anses som det yppersta i Sverige och att då säga nej jag vill nånting annat, det tror jag att de inspireras av.

Första föreställningen på Sundborns teater blir i juli, "Hjärnornas kamp" som är en bearbetning av August Strindbergs "Paria". Jon står själv för regin och skådespelar tillsammans med Mattias Åhlén. För scenteknik, ljud och ljus står Gum Viktor Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista