Cyklar till Grekland för att samla in pengar till barn

2:48 min

Måndag den 2 maj startade Christer Skog från Mora och komikern Måns Möller en liten cykeltur. De ska cykla från Stockholm till Kreta på 23 dagar. Det här för att samla in pengar till barn med särskilda behov för att de ska få möjlighet att idrotta.

De två korsade USA från kust till kust förra året för att samla in pengar till Viggo Foundation. En stiftelse grundad av Måns Möller. De drog tillsammans in 600 000 kronor till stiftelsen, som då hette C2C4Autism.

Möller själv har stort engagemang och erfarenhet av vad som krävs för att barn med särskilda behov - så som adhd, autism och asperger - ska ha möjlighet att idrotta. I nuläget finns oftast ingen plats för dessa barn i befintligt svenskt föreningsliv.

– De hamnar lite mellan stolarna. De är inte tillräckligt funktionsnedsatta för att vara med i Paralympics så därför behövs fler sådana här föreningar. Det finns en del, men vi ska bli ännu fler, säger Måns Möller och berättar att de pengar man samlar in kommer att delas ut runt om i Sverige.

Denna gång kommer Måns Möller och Christer Skog att cykla genom Europa. Planen är att starta i Stockholm för att cykla till Nynäshamn, sedan tar de färjan därifrån till Gdansk. Väl i Polen börjar de cykelturen genom Europas mitt hela vägen från Polen genom Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Kroatien, Montenegro, Albanien, Grekland. Sista sträckan åker de färja från Aten till Kreta och sedan cykel till den lilla staden Chania.

Och en rolig grej i sammanhanget är att man kan köpa länder som man vill att de cyklar igenom.

– Ja, det började med att artisten Markoolio ville köpa Albanien. Sedan ringde Jonas Gardell och ville ha Ungern. Vi tänkte inte cykla genom Ungern men nu måste vi ju göra det, säger Måns Möller och skrattar.

Hur mycket hoppas ni samla in?

– Vi hoppas på 300 000 kronor den här gången. Det har börjat jättebra, vi har bara två länder kvar att sälja och sen går folk in och sponsrar och skickar pengar. Det känns jättekul, säger Måns Möller och fortsätter:

– Vi ska upp till Dalarna i sommar och sporta med barn på sommarläger har vi tänkt, berättar Måns Möller som dessutom har sommarhus i Leksand.

Hur förbereder man sig på det här?

– Vi delar upp det i delmål, det går inte tänka att nu ska vi till Kreta. Första veckan brukar vara fruktansvärd innan man fått in rutiner men sedan brukar det rulla på, säger Christer Skog som tidigare bott i Mora.