Bilden visar barn somspelar fotboll.
Fotboll är en av aktiviteterna som ska ingå i projektet. Foto: Drago Prvulovic / TT

Miljonbidrag till Hedemora för familjeintegration

Gunborg Morén, Röda Korset: "Väldigt bra för barn och ungdomar"
1:27 min

Röda Korset i Hedemora ska pröva ett nytt sätt att underlätta för nyanlända. Barn, unga och deras familjer lära sig svenska och komma in i samhälle och föreningsliv, bl a via idrotten.

Inom ramen för projektet "Den familjära integrationen" ska man testa nya metoder för integration. Till exempel kommer språkträning att ges i kombination med körsång och idrottsträning. Röda Korset har fått 1,7 miljoner av Arvsfonden för att utveckla projektet.

Tanken är att barn ska komma med i en aktivitet och att föräldrarna då också får naturliga kontakter. Men det kan också handla om information kring sopsortering eller att ha en gemensam tvättstuga.

– Hela familjen ska komma med och komma in i samhället, det är väldigt viktigt, säger Gunborg Morén, ordförande för Röda Korset i Hedemora.

Vad säger du till de som tycker att 1,7 miljoner är för mycket att lägga på ett integrationsprojekt?

– Det tycker då inte jag, säger Gunborg Morén. När det kommer många nya till Sverige så vill väl alla att de ska integreras. Och det här är väldigt bra för barn och ungdomar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".