Fotbollsdomare
18-åriga Matilda Sandberg gör sin fjärde säsong som fotbollsdomare Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.

Satsning på domare ska ge dem högre status

Fotbollsdomare: "Utan oss skulle inte ungdomsfotbollen finnas"
2:36 min

Klimatet för domare i lagidrotten är hårt något som Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna vill ändra på. Genom ett nytt projekt ska statusen höjas genom bland annat vidareutbildade domare.

– Det behövs. Utan oss skulle inte ungdomsfotbollen finnas, säger Matilda Sandberg som dömer sin fjärde säsong i år.

För henne har domarkarriären inneburit både roliga och jobbiga tillfällen. Särskilt ett glömmer hon inte.

– Det gick hett till och alla var sura när en spelare blev skadad. Då rusade en tränare ut på planen och fram till mig och sa "kollar du inte vad de gör?" berättar Matilda.

Hur påverkade det dig?

– Man blir nedstämd och vill inte döma mer, säger Matilda Sandberg.

Men genom domarprojektet "Samsyn domare inom lagidrotterna" kommer domare i åldrarna 15-20 år den här sommaren få både vidareutbildning och möjligheter att utbyta erfarenheter med varandra. Målet är också ett domarläger där teoretiska och praktiska övningar blandas. 

Projektet har beviljats 900 000 kronor om året.

– Vi kommer att börja med att jobba i klubbarna med värdegrundsfrågor och beteende just, för att få ett positivt beteende ut i föräldragrupperna, säger projektledaren Patrik Magnusson.

Han menar att det är bland föräldrarna som problemet ligger, för även om det bara är en förälder som säger något till domaren så drabbas hela klubben.

– Spelarna har domarna inget problem med, men det är just i skarpt läge när man är 15-16 år och föräldrarna är dubbelt så gamla och kommer med verbala påhopp.

Förhoppningen är att satsningen ska leda till att domarna får höjd status.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".