Politiker kan alldeles för lite om EU enligt en regeríngens utredare. Lokala politiker håller med.
1 av 2
Politiker kan alldeles för lite om EU enligt en regeríngens utredare. Lokala politiker håller med. Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Lars Isacsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Avesta
2 av 2
Lars Isacsson, socialdemokrat och kommunalråd i Avesta. Foto: Patrik Lindkvist

Kunskapen om EU är låg bland lokalpolitiker i Dalarna

Lars Isacsson (S), kommunalråd i Avesta: "Jag tyckte att jag hade rätt så bra koll"
1:46 min

I dag firas Europadagen, till minne av den deklaration som ligger till grund för det som i dag är europeiska unionen. Men trots att väldigt många av de beslut som tas i kommunerna beror på EU-regler, så kan politikerna alldeles för lite om EU.

Det här konstaterar regeringens särskilda utredare - och politiker i Dalarna håller med.

Avestas kommunalråd, socialdemokraten Lars Isacsson, trodde att han hade koll på EU men det visade sig att kunskapen hade kunnat bli bättre.

– Jag tyckte att jag hade rätt så bra koll, jag är ju tjänstledig SO-lärare så jag borde ju kunna en del, men när jag deltog i ett ägarråd för Central Sweden som jag är med i så insåg jag att det var mycket, mycket mer att hålla reda på än jag trodde, säger Isacsson.

Ulrika Liljeberg (C), kommunalråd i Leksand, är delad till hur stor kunskap man i egenskap som lokalpolitiker bör ha om EU. Hon är öppen för att lyfta diskussionen om en så kallad "EU-tanke" och att tala om vikten av EU, med särskilt yngre.

Känner du att du har ett behov av att veta mer?

– Både och. Ibland kan jag ha större förståelse för en viss regel om man vet att den är till för att det ska vara lika i hela Europa, fast man tycker att det skulle kunna anpassas lite mer exakt till oss i Leksand. Men får man förståelsen att det här är en regel som ska funka för många, då är det ju bra att vi vet att det är en EU-regel, säger Liljeberg.

Närmare 60 procent av den kommunala verksamheten påverkas av EU:s regelverk, såsom upphandlingsregler, anställningsvillkor för kommunanställda och miljöregler. 

Bruno Kaufmann, statsvetare, journalist och ordförande för val och demokratinämnden i Falu kommun, menar många lokala politiker är väldigt försiktiga när det kommer till EU-frågor.

– EU har en stor betydelse för oss i Dalarna och alla kommuner, det är vår viktigaste demokratiarena och då är det viktigt att vi vet hur vi kan påverka, säger Kaufmann.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".