En arrest
1 av 2
Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg.
Lars-Eriks son Johan.
2 av 2
Lars-Eriks son Johan. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
Arrestdöden

Utredning kring dödsfall i arrest återupptas

Monica Lundin (L) regionpolisrådet: "Det är bra att det här kommer upp på bordet"
2:00 min

Åklagaren återupptar nu förundersökningen kring ett av dödsfallen som skett i anslutning till arrester här i länet. Förundersökningen gäller tjänstefel.

Det var för ett par veckor sen som P4 Dalarna granskade de fyra dödsfall som skett och kunde berätta om flera brister. Och nu återupptar alltså förundersökningen kring ett av dödsfallen som skett i anslutning till arrester här i länet. 

Förundersökningen som återupptagits gäller Lars-Erik, den 60-årige man som dog efter att han suttit i polisens arrest i Borlänge i oktober 2014. Förundersökningen gäller tjänstefel men vilka åtgärder som kommer genomföras nu vet vi inte eftersom åklagare Eva Nilsson inte velat lämna några fler kommentarer i nuläget.

I förra veckan blev det också klart att JO, justitieombudsmannen, ska granska ett annat av dödsfallen, det som gäller Marie som dog i december 2015 efter att hon suttit i arresten i Borlänge.

– Jag är väldigt tacksam att ni gjorde den här granskningen och att det här kom upp på bordet. Och jag är också tacksam att åklagaren nu väljer att återuppta en förundersökning. Men också att ett av de här fallen JO-anmälts, säger Monica Lundin som sitter i regionpolisrådet för Liberalerna.

Bristerna som P4 Dalarna kunde berätta om var bland annat att det gått för lång tid mellan tillsynen av de intagna och att det fuskats med dokumentationen kring det.

– Jag tycker att det är bra att förundersökningen om min pappas död har återupptagits även om jag inte har några större förhoppningar om att det kommer leda till något, säger Lars-Eriks son Johan.

 

Relaterat

Mer om Arrestdöden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".