Sofia Ander
Sofia Ander Foto: Martin Eriksson

17-åriga Sofia Ander: Elevernas fel att betygen sjunker

Sofia Ander: "Vi elever måste ta större ansvar"
1:51 min

Det är inte skolans fel att betygen blir sämre och sämre. Det är elevernas inställning som är problemet! Ja, så skriver gymnasieeleven Sofia Ander från Falun i en debattartikel som spridits rejält på nätet.

– Ofta tycker jag att det är bristen på motivation hos eleverna som är problemet, säger Sofia Ander, som pluggar andra året på Hagströmska Gymnasiet i Falun.  

– Det är ofta ganska stökigt i klassrummet. Med många elever och få lärare behövs det att vi elever tar ett större ansvar, och det tycker jag saknas.

Debattartikeln var egentligen en skoluppgift, men Sofia skickade in den till Expressen som valde att publicera den. Sedan dess har tusentals personer läst och reagerat på hennes inlägg, där hon bland annat skriver så här:

"Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro...tänk om det faktiskt är inställningen hos eleverna som ligger till grund för de försämrade skolresultaten?"

I debattartikeln skriver Sofia även att lärare dagligen måste säga till eleverna att stänga av sina mobiltelefoner. Nu hoppas hon att hennes artikel ska skapa en diskussion om elevernas ansvar för att få till en bra skolmiljö.

– Ibland kanske man måste finna sig i att undervisningen inte är något som man älskar, men många är så negativt inställda till att lära sig att det blir själva problemet. Inte undervisningen i sig, säger Sofia Ander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".