Bilden visar kopia av en originalmålning av konstnären Anders Zorn bredvid en troligen förfalskad målning av samma motiv.
1 av 2
Exempel på en troligen förfalskad Zornmålning. Till vänster kopia av originalet från Nationalmuseum och till höger den misstänkta förfalskningen. (OBS! Bilden visar inte den misstänkta förfalskning som det talas om i inslaget, då den tavlan inte får fotograferas på grund av förundersökningssekretess.) Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
Bilden visar Johan Cederlund, Peter Lloyd och Håkan Knuts med en misstänkt förfalskning av en Zorntavla.
2 av 2
Johan Cederlund, chef för Zornmuseet, Peter Lloyd, polis som utreder misstänkta konstförfalskningar, och Håkan Knuts, expert vid Zornmuseet, kontrollerar den eventuellt förfalskade Zornakvarellen. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Tveksam Zorn-akvarell visade sig vara falsk

2:49 min

Zornmuseet i Mora har i dag bedömt en Zorn-målning som ägs av en kvinna i England och som varit säker på att den är äkta. Men den är falsk, slår museets chef och expert fast.

Tavlan ägs av en kvinna i England som köpt akvarellen, och som hon varit säker på är målad av Anders Zorn.

– Bilden visar en kvinna i folkdräkt som står lite kokett och tittar åt ena hållet. En hyfsat stor akvarell, säger Johan Cederlund, chef för Zornmuseet.

– Man ska ju ofta gå på sin intuition och det var ju nej i det här fallet – jag trodde inte att det var en Zorn.

I dag har tavlans äkthet bedömts av både konstexperter på Zornmuseet och av en av de få poliser i Sverige som arbetar med just konstförfalskningar.

Och det ä r en förfalskning, menar Zornmuseets experter.

– Nu när vi tittar närmare ser vi detaljer som gör att vi bara blir mer säkra på vår åsikt, säger Johan Cederlund.

Hur vanligt är det med förfalskningar?

– Det går i perioder, men det är någonting nästan varje vecka, säger Håkan Knuts, expert vid Zornmuseet.

I just det här fallet fortsätter polisen med en förundersökning om brott.

Och vad händer då med den misstänkt falska tavlan?

– Jag har ju varit i kontakt med köparen i England och hon kommer inte att göra anspråk på tavlan, vilket innebär att polismyndigheten kan förverka tavlan, säger Håkan Knuts.

– Och i det här fallet så är det så att vi har ingen Zornakvarell i vår samling, så vi kommer att behålla den och ha som jämförelsematerial framgent.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista