En tallrik med melon och en matlåda med korv
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT. Montage. P4 Dalarna.

Så tycker de äldre om maten på äldreboenden

Maria Biörklund Helgesson, Socialstyrelsen: Man tycker att maten smakar ganska bra
2:57 min

Efter vår granskning om maten på asylboendet i Trängslet, så har flera kommentarer kommit till oss om att det är likadant - om inte värre - på äldreboenden. Men en undersökning visar att det faktiskt är övervägande bra mat på äldreboenden.

Vad är dina erfarenheter om mat på äldreboende/inom hemtjänsten? Diskutera på vår sida på Facebook.

Maten på asylboendet i Trängslet har fått kritik under veckan för att bland annat vara undermålig och ofta ta slut. En kommentar på vår sida på Facebook om det här löd såhär:

Fler måste åka ut och verkligen kolla hur det är på boendena. Det är inte lätt när ens barn får gå och lägga sig hungrigt. Jag bröt ihop totalt efter mitt besök på Trängslet.

En annan kommentar i tråden lyder:

Det här är väl inget som är unikt för just detta asylboenden? Vi har väl alla läst om seniorboenden där svenska pensionärer, som arbetat och betalat skatt i hela sina liv, blir ransonerade med halva ägg osv?

Så hur är egentligen maten på ålderdomshemmen?

Socialtjänsten har i undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? frågat de boende på ålderdomshem och de med hemtjänst vad de tycker om maten. Och en övervägande majoritet tycker att det är bra mat på äldreboendena i Sverige i stort och här i Dalarna.

– Det är övervägande positiva svar vad man tycker kring vad man tycker att maten smakar och om man tycker måltiderna är en trevlig stund på dagen. Det säger Maria Biörklund Helgesson, utredare med specialistkompetens inom nutrition på Socialstyrelsen.

Runt 76 procent svarar att maten smakar ganska bra, men det är färre som tycker att maten smakar mycket bra.

– Det borde vara fler som tycker att den smakar mycket bra eller att man ser mycket fram emot det.

De äldre som bor hemma och har hemtjänst är inte med i just den här enkäten.

– Vi har gjort en pilot, en webbenkät till de som har hemtjänst, och där har vi sett en tendens till att man inte alltid är så nöjd, och det finns en stark koppling till ensamhet. Oftast är det inte maten i sig utan situationen runt måltiden, säger Maria Biörklund Helgesson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".