Johan Szymanski, räddningschef på Mora Brandkår
Johan Szymanski, räddningschef på Mora Brandkår. Foto: Anna Lindgren

Räddningschef kritisk - larmades inte om gasläcka

Johan Szymanski, räddningchef: "Naturligtvis måste vi bli kontaktade"
2:30 min

Räddningschefen Johan Szymanski i Mora är kritisk till att gasutvinningsbolaget Igrene inte kontaktade brandkåren när läckande gas riskerade att orsaka en explosion.

Mora riskerade att drabbas av en stor explosion för några dagar sedan. Gasutvinningsföretaget Igrene fick problem med att gas läckte från ett provhål och det kunde ha lett till en explosion.

Men företaget kontaktade inte Mora brandkår och det är mycket allvarligt säger räddningschefen i Mora, Johan Szymanski.

– Det känns mycket konstigt och allvarligt. Om det nu varit överhängande risk för en stor explosion så är det naturligtvis så att vi måste bli kontaktade för att hantera de risker som följer med det och utrymningssituation och annat, säger han.

En gasexplosionen förhindrades genom att vatten pumpades ned i provhålet. Enligt Igrenes vd, Mats Budh, hade man situationen under kontroll och därför kontaktades inte räddningstjänsten.

– Vi kände inte någon oro för att inte kunna behärska problemet och kunde ju hela tiden följa processen för om gasutvinningen var i ökande, säger han.

Men borde ni inte ha kontaktat räddningstjänsten?

– Vi kunde ha meddelat dem efteråt, att göra det under tiden, ja det kunde vi har gjort, men vi trodde inte de skulle ha något där att utföra.

Mora brandkårs räddningschef Johan Szymanski vill nu att Länsstyrelsen Dalarna prövar om Igrenes verksamhet med provborrning av gas runt Siljan ska anses som farlig verksamhet.

Han har också bett Igrene att tillfälligt sluta med provborrning innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".