Stor mångfald bland Falu gruvas sommarvärdar

0:50 min

I år har Falu gruva gjort en extra satsning på mångfald när de har rekryterat nya sommarvärdar. Somaliske Abdalla Ibrahim ser mycket fram emot jobbet i sommar.

Under lördagen var den första utbildningsdagen för de nya sommarvärdarna vid Falu gruva. Och för att öka mångfalden bland sommarvärdarna har Falu gruva bland annat haft kontakt med SFI i Falun. Av årets nio nya sommarvärdar har fem stycken sina rötter i Asien eller Afrika.

– Vi har ju försökt få en en bredare rekryteringsbas, berättar Johanna Nybelius som håller i utbildningen.

Försöket gav resultat, och i sommar har Falu gruva personal med rötter i Filippinerna, Kenya, Saudiarabien, Somalia, Syrien och Sverige.

Varför är det viktigt?

– För att Falu gruva alltid har speglat det svenska samhället och vi måste spegla hur det svenska samhället ser ut även bland de som jobbar här, säger Johanna Nybelius.

Abdalla Ibrahim, som har rötter i Somalia, är en av ett 30-tal som nu ska bli sommarguide vid Falu gruva. 

– Vi måste veta allt om vi vill välkomna gäster från olika länder och det är viktigt att veta mer om Falu gruva, säger han.

Just nu är det bara utbildning, men i juni börjar jobbet på riktigt.

Är det nervöst?

– Det kan bli lite nervöst i början innan man kommit i gång. Men det är spännande att vara här och det ska bli roligt, säger Abdalla Ibrahim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista