En utbränd bil
1 av 6
112 larmades men brandkåren var tvungna att vända då de utsattes för stenkastning. Foto: Jakob Knabäck.
En utbränd bil
2 av 6
Flera bilar sattes i brand i Tjärna Ängar i natt. Foto: Jakob Knabäck.
En utbränd bil
3 av 6
Folk är förbannade, säger ögonvittnet Per Berglund. Foto: Jakob Knabäck.
En sten
4 av 6
En stor sten kastades rakt mot släckbilen när brandkåren kom för att släcka bilbränderna. Foto: Jakob Knabäck.
En parkering på Tjärna Ängar
5 av 6
Även polis och civila fick stenar kastade mot sig på Tjärna Ängar. Foto: Jakob Knabäck.
En utbrunnen bil i Tjärna Ängar
6 av 6
Minst en bil sattes i brand och stenkastning förekom både mot polisen och civila människor i Tjärna Ängar.

Bilbränder i Tjärna Ängar - då kastades sten mot brandkåren

3:19 min

När räddningstjänsten larmades till Tjärna Ängar i Borlänge i natt, efter att flera bilar satts i brand, utsattes de för stenkastning och var därför tvungna att vända. Man borde förstå att folk kan dö av sådant här, säger ögonvittnet Per Berglund.

Det var oerhört oroligt i Tjärna Ängar i Borlänge igår kväll och i natt. Det brann på tre olika platser, bränder som enligt polisen är anlagda.

När räddningstjänsten kom till området för att släcka bränderna utsattes de för stenkastning.

-- Först var det en stor sten som träffade våran släckbil, säger Räddningstjänsten Dala-Mitts räddningschef Toni Todorovski och fortsätter:

– Det gick väldigt fort. Man klev ur bilen och frågade varför de här personerna betedde sig som de gjorde, och fick väl inget egentligt svar på den frågan.

Efter den händelsen blev ytterligare en brandbil utsatt för stenkastningen och även polisen och civila personer fick sten kastade emot sig. 

Per Berglund som bor i Tjärna Ängar i Borlänge hörde från sin bostad hur det small till strax utanför huset. Och han larmade 112.

– Och så var vi ut och tittade och det kom folk, och vi väntade och väntade och det kom ingen brandkår. Så då ringer jag igen och får då informationen av 112 att brandkåren fått vända och kan inte komma in på området för att de blivit utsatta för stenkastning, säger Per Berglund, som upprörs över att räddningstjänsten inte kunde göra sitt jobb.

-- Man borde få folk att förstå att folk kan dö av sådant här, när räddningstjänsten inte kan komma fram.

Josef Erdem är ordförande för föreningen Dialogen och politiker och lärare i Borlänge. Och han tycker att det är synd att det händer i Tjärna Ängar.

– Tjärna Ängar har stämplats från 70-talet, det är en station för fattiga människor. Men jag har också en vädjan till föräldrarna att inte släppa sina ungdomar på nätterna, de kan hjälpa till mycket, säger han.

En polisanmälan om våld mot tjänsteman har upprättats och det avser stenkastningen. En anmälan om skadegörelse genom brand är också gjord då en bil sattes i brand i samband med oroligheterna. Enligt polisen har man dock inte gripit någon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista