Här lägger polisen ner förundersökningen om misstänkt människohandel.
Här lägger polisen ner förundersökningen om misstänkt människohandel. Foto: Sveriges Radio

Riksdagspolitiker sågar dalapolisen

Ulf Berg (M): Olyckligt är det minsta man kan säga
1:43 min

Riksdagspolitikerna Ulf Berg (M) och Patrik Engström (S) är båda kritiska mot att polisen i Dalarna har lagt ner utredningar om misstänkt människohandel i Avesta.

Både tiggare och en hjälpgrupp i Avesta vittnar om att tiggarna kontrolleras och hotas av två bröder som tar pengar från dem. Det här kan vara människohandel, ändå lägger polisen inga resurser på att utreda saken.

– Det är trist om det skulle bli en fortsättning på att det inte finns resurser och inte utreder. Det handlar om utsatta människor som i stort sett ligger ner redan och de kanske känner sig tvingade att göra det ena och det andra och då ska det vara ett allvarligt brott, säger Ulf Berg, moderat riksdagsledamot från Avesta.

Patrik Engström, socialdemokratisk riksdagsledamot, är även han från Avesta och tycker att det som händer är förfärligt.

-- På nåt vis får vi aldrig glömma att det är människor det handlar om. Jag blir spontant fundersam, polisen har gjort en omorganisation och jag trodde, kanske naivt, att det skulle bli bättre, mer resurser till att utreda misstänkta brott. Jag tycker inte alls att det här känns bra, den prioritering som polisen har gjort, säger Engström.

Ulf Berg håller med:

– Vi som lagstiftar har sett allvarligt på den här typen av brott och om man då från polisen prioriterar bort den här typen av allvarliga brott så, ja, olyckligt är det minsta man kan säga, säger Berg.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".